OTKRIVAMO

Ko tjera prof. Vlaisavljevića s Filozofskog fakulteta?

E. Trako

23.5.2018

Ugi Vlaisavljeviću, redovnom profesoru na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, stiglo je posljednje upozorenje pred otkaz zbog navodne povrede radne obaveze. Upozorenje je potpisao dekan Muhamed Dželilović, otkriva „Dnevni avaz“.

Drski razgovor

U pismu upozorenja piše da je prof. Vlaisavljević povrijedio radne obaveze jer obavlja poslove na drugoj visokoškolskoj ustanovi, jer je uznemiravao i vrijeđao radnike stručnih službi fakulteta, „čime je povrijedio njihovo dostojanstvo te je neovlašteno ulazio u Dekanat Fakulteta nakon radnog vremena i zahtijevao od spremačice da u prostorije stručne službe ostavi pisani dokument i isprintani tekst s portala“.

No, kako saznajemo, istina je sasvim drugačija. Šefica Pravne službe, naime, povodom molbe prof. Vlaisavljevića za službeno odsustvo u Beograd, s njim je krajnje drsko telefonski razgovarala.

- Kada ju je prof. Vlaisavljević upozorio i opomenuo da je nepristojna i drska, ona je otrčala u Hitnu pomoć i sva u suzama došla dekanu Dželiloviću te napravila pravu scenu, kako je profesor maltretira. Vjerovatno se bojala da će je prof. Ugo prijaviti pa je napravila histeričnu predstavu – otkriva naš izvor iz Dekanata Filozofskog fakulteta.

Nevolje za prof. Vlaisavljevića nastavljene su kada mu je prije nekoliko dana neko na Protokolu fakulteta sakrio službeni odgovor Upravnog odbora Sarajevskog univerziteta na žalbu zbog stalnog maltretiranja i šikaniranja na Odsjeku za filozofiju.

- Odgovor je stigao još prije nekoliko mjeseci. Profesor je tražio da se ispita odgovornost službenice na Protokolu, da napiše izjavu i da se utvrdi njena odgovornost. Umjesto da se to uradi, interno da se provede istraga, ista ta službenica protiv profesora Vlaisavljevića napiše da je i nju maltretirao – otkriva naš izvor.


Što se tiče dijela upozorenja da je prof. Vlaisavljević ulazio u Dekanat nakon radnog vremena, naš izvor svjedoči da je profesor zamolio čistačicu koja se tu našla da obrazac za odsustvo ostavi na stolu šefice Pravne službe.

- Profesor je u 14.20 sati bio na fakultetu i Dekanat je bio otvoren, dakle nije bio kraj radnog vremena. Zamolio je čistačicu da taj obrazac ostavi, a iz upozorenja koje je potpisao dekan Dželilović stječe se dojam da je obio bravu, razvalio nogom vrata i navalio na jadnu čistačicu – kaže naš sagovornik, koji tvrdi da je svjedočio kontinuiranom mobingu nad prof. Vlaisavljevićem.

Bez izjava

Jučer smo pozvali i dekana Dželilovića u nastojanju da mu postavimo pitanja: zašto nema pravne pouke u posljednjem upozorenju pred otkaz, zašto niko profesora Vlaisavljevića ništa nije pitao nego mu je unaprijed presuđeno, posjeduje li dokumente da prof. Vlaisavljevljević predaje na drugim visokoškolskim ustanovama, zašto ne pregleda snimke videonadzora spornog dana kada je navodno ulazio u Dekanat mimo radnog vremena, zašto prof. Ugo Vlaisavljević nema mogućnost da se brani te da li mu je poznat slučaj da je prof. Vlaisavljević izložen klevetama i dugogodišnjem mobingu od pojedinih članova Odsjeka za filozofiju.

No, sekretarica Dekanata kratko nam je kazala da dekan Dželilović ne želi davati izjave za medije povodom „slučaja Vlaisavljević“.

Prof. Ljubinka Petrović napustila fakultet  

Da na Filozofskom fakultetu u Sarajevu nešto ne štima, pokazuje i primjer odlaska profesorice Ljubinke Petrović s Odsjeka za germanistiku. Cijenjena profesorica napustila je ovaj fakultet zbog maltretiranja i mobinga. Dekan Dželilović ni ovo nije želio komentirati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.