SASTANCI

Berkli: SAD zainteresirane za BiH i njen napredak u euroatlantskim integracijama

Fena

6.6.2018

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović primili su danas direktora za evropske poslove Vijeća nacionalne sigurnosti SAD Vilijama Berklija (Williama Barkleyja).

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovolјstvo posjetom visoke američke delegacije, koja potvrđuje kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini.

Ocijenjeno je da su bilateralni odnosi prijatelјski, stabilni i čvrsti, te da ih karakterizira dugogodišnji proaktivni angažman SAD u BiH.

Govoreći o prioritetima sadašnje američke administracije, kada je vanjska politika zemlјe u pitanju, Berkli je istakao da se ovom posjetom šalјe snažna poruka o zainteresiranosti Sjedinjenih Američkih Država za Bosnu i Hercegovinu i njen dalјnji napredak u euroatlantskim integracijama.

On je pozdravio ostvareni napredak i reforme koje je Bosna i Hercegovina provela i izrazio punu podršku Sjedinjenih Američkih Država u pravcu jačanja institucija, vladavine prava i demokratije.

Istaknuta je podrška dalјnjim nastojanjima za postizanje dogovora po pitanju promjena Izbornog zakona, te je naglašena potreba da se nastave aktivnosti, kako bi se iznašlo rješenje.

Izraženo je zadovolјstvo saradnjom u oblasti sigurnosne politike, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma i ekstremizma, gdje Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države imaju partnerski odnos kao članice međunarodne globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Razgovarano je i o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te o jačanju kapaciteta za registraciju, humani prihvat i tretman migranata koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), te v. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove Metju Palmer (Mathew Palmer).

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovao savjetnik Zoran Đerić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.