ISTRAGE

Ko pokušava zataškati predmet "Zadruga": Čak pet Hastorovih direktora osumnjičeno za pranje novca

Hastor: Zašto se ne procesuira

Piše: M. AŠČIĆ

14.6.2018

Čak pet direktora „Prevent grupacije“, koja je u vlasništvu biznismena Nijaza Hastora, osumnjičeno je u predmetu „Zadruga“ za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca, otkriva „Dnevni avaz“. 

SIPA djelovala

Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči ih da su fiktivnim zapošljavanjima studenata i đaka oprali više od milion maraka, ali bi ta suma, s obzirom na istragu koja još traje, na kraju mogla biti dvostruko veća.

Iako su imena „Preventovih“ direktora na spisku osumnjičenih, do sada nije objavljivano da su, osim Harisa Rahmana, predsjednika Uprave „Preventa BH“ i člana „Prevent grupacije“, Feđe Morankića, direktora „ASA osiguranja“, koje je u vlasništvu Hastorove poslovne imperije, privođeni i Sead Hubjer, direktor kompanije „Prevent Safety Goražde“, ali i Enes Hadžiahmić, direktor firme „Prevent Components“. 

I Hubjeru i Hadžiahmiću također su sudskom odlukom od 1. marta određene mjere zabrane, a na prijedlog Tužilaštva KS. Oni su privođeni zajedno s Rahmanom, a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pretresla je njihove kompanije i izuzela određenu dokumentaciju.

O tome svjedoči i saopćenje SIPA-e od 27. februara ove godine naslovljeno „SIPA u nastavku akcije „Zadruga“ pretresla tri firme u Goraždu“.

Također, još jedan Hastorov direktor je pod sumnjom za pranje novca u predmetu „Zadruga“. Riječ je o Almiru Jazvinu, direktoru firme „ASA Finance“ i članu Nadzornog odbora „Prevent grupacije“.

Njegovo ime nalazi se na spisku osumnjičenih, koji su objavili brojni mediji, ali za sada nije poznato je li privođen na ispitivanje, s obzirom na to da je Kantonalni sud u Sarajevu zabranio medijima da objavljuju imena osumnjičenih i njihovih kompanija, kako se ne bi ugrozilo njihovo poslovanje.


Informacija o ispitivanju čelnika „Preventa“, ali i spisak svih osumnjičenih, na kojem je i Jazvinovo ime

 Najveća akcija 

Iza zabrane objave imena uhapšenih i njihovih firmi u „Zadruzi“ krije se, prema svemu sudeći, nešto sasvim drugo. Namjera da se od javnosti sakrije najveća poslijeratna akcija usmjerena protiv korupcije i utaje poreza, koja vodi do određenih političara koji su na vlasti 25 godina, ali i biznismena, njihovih finansijera, koji, kako stvari stoje, poslovna carstva grade varajući državu.

 Šta je radila Porezna uprava FBiH

Na redu je Tužilaštvo KS, koje mora smoći snage da okonča predmet u kojem su do sada osumnjičene 592 osobe. Posebno je pitanje koliko se među ovim osumnjičenima još nalazi osoba i firmi koje su poslovale s „Prevent grupacijom“, ali se imena kriju od javnosti.

Postavlja se i pitanje šta je radila Porezna uprava FBiH, s direktorom Šerifom Isovićem na čelu. I je li on znao za porezne prevare te zašto nije reagirao, posebno ako se zna da se svi uhapšeni sumnjiče za period još od 2010. godine do danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.