ODLUKA

Ismet Dedeić pravosnažno oslobođen svih optužbi za navodnu zloupotrebu

A. HADŽIĆ

17.6.2018

Apelacioni sud Distrikta Brčko potvrdio je raniju oslobađajuću presudu Osnovnog suda u Brčkom kojom je Ismet Dedeić, bivši funkcioner u Vladi Distrikta, pravosnažno oslobođen svih optužbi za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, kao i protuzakonitog posredovanja, koje su mu, prije dvije godine, optužnicom Tužilaštva Distrikta Brčko bile stavljene na teret.

- Od prvog dana jasno je bilo da Dedeić nije učinio nikakvo krivično djelo i da su razlozi za njegov progon bili druge prirode. Sudu nije ponuđen nijedan dokaz koji bi ukazivao da je Dedeić počinio krivična djela koja su mu bila stavljena na teret. Pokazalo se da je cilj bio podići optužnicu i pokrenuti krivični postupak, neovisno o njegovom ishod, i na takav način ga diskreditirati kao utjecajnog političara u Brčkom. Sud je, naravno, sudio na osnovu dokaza i oslobodio ga svih optužbi – kazao nam je Dedeićev advokat Mirsad Islamović.

Oslobađajućim presudama potvrđene su javne sumnje da je Dedeićev progon uslijedio kako bi ga, kao predsjednika SBB-a u Brčkom, onemogućili da se kandidira na izborima 2016. godine i tako za potrebe određenih političko-policijsko-tajkunskih interesa eliminirali s političke scene.

Tužilaštvo Distrikta Brčko teretilo je Dedeića da je kao šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove Distrikta potpisao tri rješenja kojima je, navodno, podnosiocima zahtjeva pogodovao za dodjelu određene građevinske lokacije u gradu te da je prilikom donošenja rješenja vršio pritisak na postupajuće službenike.

Interesantno je da nijedan od svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo, nije potvrdio navode optužnice.

Izdržao progon

- Ja sam izdržao ovaj progon, ali se pitam koliko je još takvih kao ja žrtva nezakonitog progona od jednog broja policajaca i tužilaca koji rade po nalogu određenih političkih krugova, a ne po zakonima države koja ih plaća. Znao sam da nisam učinio ništa nezakonito, ali sam dvije godine trošio i zdravlje i novac da bih to dokazao. Iskreno, vjeru u sudsku pravdu nisam gubio - kazao nam je kratko Dedeić.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.