SARAJEVO

Tražili mu 17.000 KM za posao, tetak sve mogao srediti

M. AŠČIĆ

18.6.2018

Brajko Hasančić, svjedok Tužilaštva KS, kazao je jutros u Općinskom sudu u Sarajevu u nastavku suđenja u predmetu „Bosna“ da mu je za zaposlenje traženo 17.000 KM.

Ovaj svjedok koji je 18 godina radio u „Krivaji“ u Zavidovićima, a 2015. godine ostao bez posla, pojasnio je da se za posao raspitivao na sve strane, s obzirom na to da je porodičan čovjek.

Pojasnio je da je uljeto 2016. godine radio električne instalacije u kući svog badže u Zavidovićima te da je tu upoznao radnike ''Elektrodistribucije'' Zavidovići koji su došli da priključe struju.

Prema njegovim riječima, tada je započeo s jednim od radnika Ismetom Alihodžićem priču da bi on volio da ima „ovako fin posao“.

- Tada mi je Ismet (Alihodžić, op. a.) rekao: „I ti se možeš zaposliti, samo ne znam koliko si spreman." Shvatio sam to na način da treba da platim. Ismet mi je rekao, ako si spreman, treba da platiš 16.000 KM. Ispričao mi je da ima pouzdanog čovjeka i da je riječ o ozbiljnim ljudima. Nisam imao taj novac, ali sam u razgovoru sa ženom odlučio da pozajmim samo da se zaposlim. Ali odmah sam mu rekao: „Neću neke petljanije. Hoću da je sve čisto“ – ispričao je Hasančić.

On je dodao mu je Ismet rekao da je mu Ramiz (Karavdić) tetak od supruge i da on to može završiti.

- Ja sam pristao da dam novac, ali me je kasnije Ismet nazvao i rekao da nije više 16.000, sada je 17.000 KM. Pitam kako, šta, on kaže tako ti je. Rekoh, hajde ako je 1.000 više, može – kazao je Hasančić.

Advokat Senad Pizović upozorio je sutkinju Tanju Curović da ovaj svjedok nema imunitet i da se ovakvim izjavama samo može samoinkriminirati.

No, Hasančić je kasnije ispričao da je dokumente dao Ismetu, da ga je Ramiz jednom nazvao kratko, ali da novac na kraju nikome nije ni dao jer su u avgustu 2016. godine bila hapšenja za koja je mislio da imaju veze s „tim ljudima“.

- Nakon toga sam sreo Ismeta, a on mi je rekao: „Ispao je belaj, nikoga ne zovi, ni mene“ – kaže Hasančić.

Senka Nožica, advokatica Amira Zukića, govoreći o iskazu ovog svjedoka, istakla je da je Hasančić dao isti opis onoga što se pod tačkom tri optužnice stavlja na teret njenom branjeniku, ali nije počinio krivično djelo.

- Želim upoznati samo Sud, ako je tako, ako ovaj svjedok govori ove stvari, a nema imunitet, onda ni moj branjenik nije počinio krivično djelo. Isti je opis u pitanju – rekla je Nožica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.