BIH

Beganović: Učinjen prvi korak u pokušaju da se spriječi blokada Federacije BiH

Nasir Beganović

Piše: M.R.S.

20.6.2018

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a, nakon jednoglasnog usvajanja ovog zakona, istakao je da je načinjen prvi korak u pokušaju da se spriječi blokada Federacije BiH i BiH koja može nastupiti nakon izbora.

- Također, nadamo se da će Izborni zakon BiH biti donesen do okončanja izbornog procesa i da će njime biti definirana ova problematika. Još jednom pozivam međunarodnu zajednicu da i u narednom periodu učini dodatni napor da se Izborni zakon donese – apelirao je Beganović.

Zakon koji je usvojen u Predstavničkom domu bit će upućen i Domu naroda Parlamenta FBiH.

Njime se, kako je pojašnjeno, omogućava provedba rezultata izbora u Domu naroda Parlamenta FBIH, u skladu je s ustavima BiH i FBiH, principima presude u predmetu Bože Ljubića, stavovima Venecijanske komisije, ali i s Izbornim zakonom BiH.

Damir Mašić, poslanik SDP-a, komentirajući potez zastupnika HDZ BiH-HNS i HDZ 1990. i njihovo napuštanje sjednice Predstavničkog doma, između ostalog je kazao da se HDZ-u ne sviđa rješenje koje ne garantira da će biti u vlasti.

Kada je riječ o mogućim blokadama donošenja ovog zakona u Domu naroda i njegovog stupanja na snagu, Mašić je uvjeren da će, ako u Domu naroda bude povučeno pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Ustavni sud FBiH donijeti odluku kojom će to pobiti. Dodao je da predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ BiH) mora potpisati sve što prođe proceduru jer će, u protivnom, „dobiti krivičnu prijavu“.

Ipak, prema pojašnjenju šefa Kluba poslanika SDA Ismeta Osmanovića, predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) ima obavezu zakazati sjednicu i ovaj zakon staviti na dnevni red, ali za to ne postoji nikakav propisani rok.

- Međutim, u dosadašnjoj praksi Dom naroda je uvijek pratio Predstavnički dom – dodao je Osmanović.

Kazao je da je moguće da dođe do blokade rada te da ne zna šta će odlučiti HDZ BiH, odnosno HNS, ali da očekuje da Parlament, kao i Vlada FBiH nastave raditi u kapacitetu u kom je to zakonski moguće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.