OTKRIVAMO

Nakon potvrđene optužnice protiv Bože Mihajlovića: Iz sefa Tužilaštva BiH ukradeno 220.639 KM!

Mihajlović: Znao za oduzeti novac

M. AŠČIĆ

4.7.2018

Iz sefa Tužilaštva BiH (KDP), gdje je bio deponiran novac privremeno oduzet od osumnjičenih i optuženih u predmetima ove pravosudne institucije, ukradeno je 220.639 maraka, saznaje „Dnevni avaz“. 

Oštećena država

Pokazala je to istraga protiv Bože Mihajlovića, suspendiranog i teško kompromitiranog tužioca, kojeg je Tužilaštvo BiH u aferi „Nestali novac“ optužilo, a Sud BiH potvrdio optužnicu zbog nesavjesnog rada u službi.

Iznos nestalog novca, 220.639 KM, navodi se i u optužnici protiv Mihajlovića, koji je, kako se tvrdi, kao tužilac i tadašnji šef Posebnog odjela za privredni kriminal i korupciju propustio nadzor i kontrolu nad privremeno oduzetim novcem, zbog čega je nastupila teža povreda prava osoba od kojih je novac bio privremeno oduzet u smislu realizacije prava na brz i efikasan povrat novca gdje nije trajno oduzet, ali i imovinska šteta za državu.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je Mihajlović propustio nadzor nad svojom teško bolesnom daktilografkinjom Sadinom Beridan-Zuhrić, iako ona nije ni optužena u ovom predmetu, pa je iz svega nejasno gdje je, ustvari, i kod koga završio ukradeni novac.

Brojni predmeti

Mihajlović je, tako, propustio nadzor u devet slučajeva od novembra 2006. do februara 2015. godine. Istragom je utvrđeno da su nestali ukupno 81.050 maraka, 64.755 eura, 4.870 dolara, 1.200 švicarskih franaka, 950 dinara i 10.750 kuna.

Ovaj iznos na kraju bi mogao biti i veći, s obzirom na to da je tek nedavno utvrđeno da je nestao novac iz još nekoliko predmeta, a oni nisu bili obuhvaćeni istragom.

 Koja je Salihovićeva uloga  

Mihajlović se, nakon što je bezuspješno pokušao optužiti daktilografkinju Beridan-Zuhrić za nestanak novca, nedavno obrušio i na bivše kolege u Tužilaštvu BiH, tvrdeći da su oni potpisali naloge za oduzimanje novca.

Ovaj suspendirani tužilac također se obrušio na uposlenike KDP-a. Pitanje je i kakva je u svemu uloga bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića, koji nakon krađe cigareta 2014. godine nikad nije naredio inventuru sefa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.