BIH

Predmet ''Pandora'': Čampara predložio svjedoka, odbrana ustvrdila da je umro prije pet godina

Dubravko Čampara i Kemal Čaušević

M. AŠČIĆ

12.7.2018

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros su saslušana nova dva svjedoka optužbe u predmetu ''Pandora'', u kojem je prvooptuženi Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a kojeg Tužilaštvo BiH tereti za primanje mita u iznosu od 1,7 miliona maraka.

Saslušani su svjedoci Mehmed Akšamija i Zagorka Kolumnija, riječ je o članovima ekspertne komisije, koji su 2005. godine, kako su se danas izjasnili, učestvovali u odabiru kompanije koja je trebala štampati akcizne markice.

Akšamija, inače redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kazao je da je u komisiji učestvovao na poziv Ministarstva finansija Federacije BiH, te da je pregledom prostorija štamparija donesen zaključak da sve tehnološke uvjete ispunjava kompanija ''Grafotisak'' iz Gruda. Isto je potvrdila i druga svjedokinja Kolumnija, koja je, također, bila član ove komisije, ali u ime Ministarstva finansija RS.

Odbrane su jutros prigovorile da nije riječ o komisiji za odabir kompanije za štampanje akciznih markica, nego o komisiji koja je trebala obaviti samo pregled prostorija.

Međutim, jutros se desila jedna nesvakidašnja situacija, postupajući tužilac u ovom predmetu Dubravko Čampara predložio je Sudu da se na narednom ročištu sasluša svjedok Munib Jašarević. Na to je reagirao drugooptuženi Anes Sadiković, koji je kazao da je ovaj svjedok, inače vozač u kompaniji njegovog oca, preminuo još 2013. godine.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.