BIH

Biskupi u BiH pozvali vjernike da izađu na izbore u oktobru

KTA BiH

Index.hr

14.7.2018

Biskupi Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini danas su pozvali sve vjernike u zemlji da iskoriste svoje građansko pravo i učestvuju na općim izborima koji su zakazani za 7. oktobar, ali su upozorili i na to kako je neodrživo stanje u kojem se niječe pravo na odgovarajuće predstavljanje svakog naroda u tijelima vlasti.

Na dvodnevnom zasjedanju Biskupske konferencije BiH održanom u Banjoj Luci biskupi su usvojili posebnu izjavu u kojoj stoji kako se u složenom društvu kakvo je bosanskohercegovačko moraju poštivati dostojanstvo svakog čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite narodne, kulturne, jezične i vjerske posebnosti i identitete, prenosi Index.hr.

Biskupi drže kako je to moguće realizirati jedino ukoliko u političkom djelovanju nema majorizacije i preglasavanja. Neprihvatljivim su ocijenili to da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njegove volje.

- U ratu smo govorili da se sreća jednog čovjeka ne može graditi na nesreći drugog i da jedan narod ne može do svoga napretka na štetu drugoga naroda te i danas ponavljamo da se sretna budućnost i boljitak Bosne i Hercegovine ne mogu graditi na nesreći i nijekanju bilo kojeg naroda - stoji u izjavi bosanskohercegovačkih biskupa.

Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorio je ranije kako katolicima u Bosni i Hercegovini, a posebno njenom dijelu koji pripada Republici Srpskoj, prijeti potpuno iskorjenjivanje, okrivivši za to ne samo one koji su organizirali progone i prisilna preseljenja stanovništva, nego kao sukrivce označivši i izabrane hrvatske dužnosnike u tijelima vlasti.

Upozorili su i kako je od posebne važnosti da se u provođenju rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda. Drugačije ponašanje po njihovu bi sudu predstavljalo "pravno nasilje", čime zakon gubi svoj osnovni smisao zaštite pravde.

- U tom smislu doista je neshvatljivo i neprihvatljivo neprovođenje pravomoćnih presuda mjerodavnih domaćih i stranih sudova, koje se tiču organizacije izbora i provedbe njihovih rezultata na općoj i nekim lokalnim nivoima - ocijenili su biskupi u svojoj izjavi, očitujući se time po prvi put o političkim prijeporima vezanim za izmjene Izbornog zakona u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.