BIH

Biskup Komarica pozvao na čitanje knjižice "Politika po mjeri čovjeka"

Biskup Komarica

Fena

15.7.2018

Biskup banjalučki Franjo Komarica pozvao je sve katolike, ali i druge koji to žele, a posebno one koji se kandidiraju za predstojeće izbore u BiH u oktobru 2018. godine, da pročitaju knjižicu u izdanju Biskupske konferencije (BK) BiH pod naslovom "Politika po mjeri čovjeka - Moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke crkve". 

- Imajući u vidu predstojeće izbore, može se vidjeti kakvi političari su potrebni ovoj zemlji - oni koji će se brinuti za opće dobro, a ne samo za svoje uske lične ili partijske interese. Očito da ovdje nema političke izobrazbe i kulture kod onih ljudi koji nose tako veliku odgovornost pogotovu u kontekstu zbivanja u okolnim državama u Evropi. Ako nemamo na terenu dobre igrače, izgubit ćemo i od najslabijeg tima - kazao je biskup Komarica u subotu na konferenciji za novinare nakon redovnog zasjedanja BK BiH u Banjoj Luci.

Riječ je o ponovljenom izdanju spomenute knjižice u kojoj je biskup Komarica u predgovoru, između ostaloga, napisao kako je sadržaj knjižice ponuđen kao jedan skroman, ali koristan priručnik za pravilno orijentiranje u javnom, političkom i društvenom djelovanju u savremenom pluralističkom društvu, saopćeno je u nedjelju iz BK BiH.

- Ujedno želi potaknuti - posebno mlade - na jače angažiranje na društvenom i političkom području. Namijenjena je našim sugrađanima, koji se deklariraju kao vjernici - prvenstveno katolicima, ali i drugim kršćanima, te i pripadnicima drugih religija i svjetonazora.

- Kod nas je pod utjecajem donedavnog političkog sistema još uvijek uvriježeno mišljenje kako su religija i svijet dva potpuno odijeljena područja, koja nisu ni u kakvom međusobnom odnosu. Posebno ako je riječ o kršćanstvu, onda se ne rijetko traži da se prakticiranje vjerskog uvjerenja odvija poglavito pa i isključivo u bogoštovnim prostorima. Takozvana svjetovna područja (indoles seculares) ne trebaju biti ni pod utjecajem kao niti pod konkretnim oblikovanjem od strane kršćanske vjere, odn. kršćanskih vjernika - navodi biskup Komarica.

Napominje kako se stječe dojam da se mnogi kršćani - nedovoljno poučeni o svojoj ulozi u društvu i javnom životu - dragovoljno povlače u "sakristiju", odnosno u bogoštovne prostore.

- Takav svoj postupak oni opravdavaju svojim uvjerenjem da se biti kršćanin svodi isključivo na molitvu i bogoslužje, dok ozbiljan i zauzeti rad - iz svoje kršćanske vjere - na uređenju društvenih odnosa i na zauzetoj brizi oko stvorenog svijeta ne smatraju zadaćom koja je s njihovim kršćanskim identitetom nerazdvojno povezana. Takvo mišljenje i ponašanje nužno dovodi do sve veće dekristijanizacije današnjeg (suvremenog) svijeta, jer religija koja se ne brine za svijet doprinosi širenju bezvjerja u svijetu. Te činjenice mnogi – inače savjesni i revni – katolici u našoj sredini nisu u dovoljnoj mjeri svjesni - smatra biskup Komarica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.