ISTRAŽUJEMO

Poreznicima dati podaci bez saglasnosti građana

Banka ocjenjuje postoji li pravni osnov za dostavljanje podataka

Piše: E. HALIMIĆ

26.7.2018

Ne stišava se bura zbog namjere vlasti da oporezuje novac koji stiže od bh. dijaspore rodbini u našoj zemlji.  

Više građana koji su se obratili poreznim uredima širom FBiH da bi prijavili doznake, javili su nam da su im poreznici rekli kako su već dobili te informacije od banaka. Izrazili su sumnju da je time prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH.

Osjetljivo pitanje

Je li to tačno, pitali smo direktora nadležne agencije Petra Kovačevića.

- Porezna uprava FBiH može tražiti podatke od banaka, ali to mora raditi putem pisanog zahtjeva s valjanim pravnim osnovom, uz obrazloženje zašto ih traži i kako će ti podaci biti korišteni. Ako banka ocijeni da postoji pravni osnov za to, onda će dostaviti podatke - pojasnio je Kovačević.


Kovačević: Država treba utvrditi procedure i odgovornost


Dodao je da Porezna uprava mora u zahtjevu navesti ime i prezime osobe za koju se traže podaci te obrazložiti zašto je identificirala tu osobu.

 - Dakle, mora postojati sumnja da to lice dobiva prihode ili poklon novac iz inostranstva da bi se uputio zahtjev banci. I u tom slučaju banka može otkriti samo iznos tog prihoda, a ne ukupno stanje ušteđevine ili bilo koji drugi podatak. Ni u kojem slučaju ne smiju se dostaviti svi podaci koje banka posjeduje - naglasio je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Jasna pravila

Prema Kovačevićevim riječima, plaćanje poreza na poklonjeni novac, ako je propisan zakonom, trebalo bi biti obaveza građanina, a ne Porezne uprave, koja bi eventualno to ispitivala.

- Da bi se adekvatno riješilo ovo pitanje, mora se stvoriti sistem kroz kvalitetne zakone koji će omogućiti javnim organima da rade posao, ali na zakonit način. Država treba urediti jasna pravila, procedure i odgovornosti, kako ne bi bilo proizvoljnosti kao u ovom slučaju pa se oporezuju građani zbog toga što su dobili pomoć iz dijaspore - istakao je Kovačević.

Zakoni u sivoj zoni

 - Pitanje oporezivanja poklonjenog novca je neka siva zona, koja nije kvalitetno zakonski uređena. Ali, u BiH se često donose zakoni samo da bi se donijeli, te se time stvara problem - smatra Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.