OTKRIVAMO

Vlast želi oporezivati i prodaju ličnih stvari na internetu

Piše: E. HALIMIĆ

29.7.2018


Tvrdnja Porezne uprave (PU) FBiH da su svi građani koji primaju novac iz inozemstva putem svojih PayPal računa dužni državi platiti deset posto poreza, protuzakonita je barem u jednom svom dijelu.  

 Zarađuju za život

Javnim pozivom PUFBiH obuhvaćene su i osobe koje prodaju svoje lične stvari putem međunarodnih trgovačkih platformi poput eBaya. No, Zakon o dohotku FBiH članom 5. definira prihode koji se ne mogu smatrati dohotkom i kao takvi ne mogu biti oporezovani.

Tačka sedam ovog člana glasi da se dohotkom ne smatraju “prihodi od prodaje imovine koja je korištena u lične svrhe“.

S druge strane, veliki broj građana BiH za život zarađuje upravo prodajom svoje lične imovine na internetu. Radi se o velikom broju raznih kolekcionara koji prodaju dijelove svoje kolekcije.

Među njima je i kolekcionar iz Sarajeva Dinhat Fijuljanin, koji za „Avaz“ kaže da za život zarađuje prodajom dijelova svoje kolekcije na međunarodnoj trgovačkoj platformi eBay.

 - Bio sam u Poreznoj upravi i kazali su mi da im je moje podatke dostavila banka. Kazali su mi da mi ne bismo trebali plaćati porez, ali da su trenutno svi stavljeni u isti koš i da se poziv odnosi na sve kategorije. U isti koš strpali su i ljude koji rade putem interneta, novac iz dijaspore i nas koji preživljavamo prodajom ličnih stvari na internetu – pojasnio je Fijuljanin.

Takva naredba

Dodao je da će zbog takvih odredbi ispaštati nedužni ljudi, ali i da su u Poreznoj upravi kazali da je takva bila naredba.

 - Banka je bez mog znanja dostavila moje lične podatke, a sve zbog toga što ja prodajem filateliju i numizmatiku na internetu. Savjetovao sam se sa svojim advokatom, koji mi je kazao da se na te stvari ne treba plaćati porez, jer se radi o ličnim stvarima na koje je već jednom plaćen porez – istakao je Fijuljanin.

Prema njegovim riječima, mnogo je slučajeva kao što je njegov.

 - Mnogo je nezaposlenih ljudi, kao što sam ja, koji za život zarađuju upravo na ovaj način. Na birou sam već oko 23 godine – istakao je Fijuljanin.


 Duspara: Nebulozna odluka PUFBiH


Među nepravedno pogođenim odlukom Porezne uprave FBiH je i nezaposleni magistar kriminalistike iz Sarajeva Alen Duspara.

 - Bavim se prodajom ličnih stvari na eBayu, to su većinom značke, gramofonske ploče, knjige i stvari vezane uz Olimpijadu u Sarajevu. Bio sam u Poreznoj upravi i pokušavao sam to njima objasniti, ali su mi samo rekli da će tamo nekome prenijeti i da su dobili moje podatke od banke – pojasnio je Duspara

Dodao je da je ovakva odluka PUFBiH nebulozna, jer žele oporezivati sve novčane transakcije putem PayPala.

 - A dešava se situacija da ste vi nešto kupili, nije vam se svidjelo i proizvod ste vratili, a trgovac vam uplatio vaš novac na PayPal. Prema logici Porezne uprave FBiH, i to treba oporezovati kao dohodak iz inozemstva – kazao je Duspara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.