BIH

Nikolić neće da se iseli iz vile na Dedinju

Ž3 = Nikolićima je sugerirano da bi bilo dobro da napuste objekt, da svakim produžavanjem boravka u Užičkoj šalju lošu sliku, ali oni za sada ne razmatraju tu mogućnost

Avaz.ba

23.8.2018

Tomislav Nikolić, bivši predsjednik Srbije, i skoro godinu i po poslije odlaska s funkcije šefa države odbija da se iseli iz rezidencije u Užičkoj 23, nezvanično saznaje “Blic”. 

Bez šansi

Nikolić sa suprugom Dragicom živi u vili na Dedinju od 800 kvadrata iako mu, prema funkciji predsjednika Nacionalnog vijeća za saradnju s Rusijom i Kinom, na kojoj je sada, luksuzna rezidencija ne pripada. Uprkos tome, Vlada Srbije ne pokreće pitanje njegovog iseljenja.

Uoči predsjedničkih izbora u aprilu 2017. godine, bilo je riječi o tome hoće li se Nikolić po drugi put kandidirati. Kako je procjena bila da nema šanse da pobijedi u prvom krugu, što je bio najznačajniji kriterij za kandidaturu, Nikolić je rekao da će se povući, ali je imao uvjet - da nastavi živjeti u Užičkoj 23.

- Samo mu je vila bila važna i tada mu se izašlo ususret. Mislili smo da će poslije izvjesnog vremena sam shvatiti da mu tu nije mjesto, ali to se nije dogodilo - otkriva izvor “Blica”.

U planu je bila i rekonstrukcija luksuznog zdanja, čak je bio raspisan i tender za saniranje krova i unutrašnjosti pomoćnog objekta u okviru kompleksa, ali se od toga odustalo.

Raspisali tender

- Postojao je zahtjev za određenim adaptacijama, u septembru prošle godine Uprava za zajedničke poslove raspisala je tender za izvođača radova, ali se u međuvremenu, pod pritiskom, odustalo od te zamisli - navodi sagovornik lista.

Kako se saznaje, Nikolićima je sugerirano da bi bilo dobro da se isele, da svakim produžavanjem boravka u Užičkoj šalju lošu sliku, ali oni za sada ne razmatraju tu mogućnost.

 Visoki troškovi

Za održavanje luksuznog objekta te za račune za struju, osiguranje i za osoblje koje je angažirano da bi pomagalo porodici bivšeg predsjednika, iz budžeta Srbije mjesečno se izdvaja skoro 5.000 eura. Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije određuje vilu u Užičkoj 23 isključivo kao “rezidenciju predsjednika Republike”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.