ALARMANTNO

Od početka godine u BiH 41 napad na novinare

BiH je na 62. mjestu od 180 zemalja

E. Trako

27.8.2018

Od 1. januara 2018. godine u svijetu je ubijeno najmanje 50 novinara. Ni u BiH nije bilo mirno. Nije pala mrtva glava, ali je bilo prebijanja, napada, prijetnji novinarima i njihovim porodicama.

Posljednji slučaj prebijanja Vladimira Kovačevića, novinara televizije BN, je kap koja je prelila čašu. Tako su novinari ujedinjeni izašli danas na proteste, a njihove kolege u Sarajevu najavljuju proteste ispred Narodnog pozorišta.

Novinarima prijete i napadaju ih huligani, demonstranti i pojedinci bliski vlastima. BiH je na 62. mjestu od 180 zemalja prema medijskim slobodama.

U februaru je brutalno pretučen publicista i novinar Nedžad Latić nakon što je izašao iz džamije, dok su novinaru Faruku Veli upućene prijetnje. Novinari RTV USK su mjesecima bili izloženi pritisku i prijetnjama koje su im upućivali članovi Vlade i Skupštine USK, dovodeći ih u nesiguran i ponižavajući položaj.

Nedžad Latić: Pretučen nakon što je izašao iz džamije

Premijer im je prijetio policijskom intervencijom ukoliko ne razriješe dužnosti direktora u rukovodstvo televizije. U julu ove godine napadnuti su reporter portala "Klix.ba" i snimatelj Al Jazeere Balkans, koji su pratili proteste demobilisanih boraca ispred Parlamenta FBiH. Obojica su napadnuti fizički, i to metalnom šipkom i šakama, dok su druge novinare vrijeđali. 

Članovi ekipe BHRT-a napadnuti su u svom kombiju kada su se vraćali iz Širokog Brijega s novinarskog zadatka. Napadnuti su u Konjicu. Kombi je oštećen, a vozač je zadobio teže povrede. Napala ih je grupa od 15 maskiranih mladića.

Ne treba zaboraviti ni upad službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su satima naoružani do zuba pretresali redakciju "Dnevnog avaza" 25. januara 2016. godine. 

Upad SIPA-e u redakciju "Dnevnog avaza" tada su osudila brojna novinarska udruženja te je ocijenjen kao „brutalna demonstracija sile te pokušaj zastrašivanja“ urednika i novinara najtiražnijeg dnevnog nezavisnog lista u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.