SARAJEVO

CCI o radu Vlade i Parlamenta FBiH

Četverogodišnji mandat obilježio je neefikasan i neodgovoran rad

M. Rener

M. R. S.

17.9.2018

Četverogodišnji mandat aktuelne vlasti FBiH obilježili su neefikasan i neodgovoran rad, sukobi, ali i kršenje Ustava za koje niko nije kažnjen.

Ovo su rezultati rada vlasti FBiH koje su danas predstavili iz NVO Centri civilnih inicijativa.

Iz CCI-ja su istakli da je mandat obilježen gotovo stalnom političkom nestabilnošću uzrokovanom problemima u odnosima unutar vladajuće koalicije, koja se slagala samo u održanju na vlasti, te da su se sve priče o reformama i agendama pokazale ispraznima.

Vlada FBiH je utvrdila 166 zakona, što nije ni trećina planiranih, a nije usvojila čak 18 obećanih strategija.

- Dodatno zabrinjava i struktura utvrđenih zakona, s obzirom na to da ih je više od pola zapravo izmjene i dopune postojećih - rekao je Alen Čular iz CCI-ja.

Dodao je da se ozbiljno kasni s realizacijom Reformske agende.

Istovremeno, pravljene su višemjesečne pauze u radu Parlamenta Federacije BiH, prekidi sjednica, pa i održavanje sjednica bez usvajanja ijedne mjere.

Iz CCI-ja navode da je Predstavnički dom održao samo 60 sjednica u cijelom mandatu, a Dom naroda tek 44. Njihov rezultat je daleko ispod rezultata prethodnog mandata iako je i prethodni mandat protekao u stalnim političkim tenzijama. Za cijeli mandat usvojili su tek 94 zakona, što je na nivou jednogodišnjeg programa rada, čime su dodatno umanjili ionako skromne rezultate rada Vlade.

- Umjesto interesima građana, većina poslanika je bespogovorno služila interesima stranaka i njihovih lidera - naglasila je Lejla Deronja Suljić iz CCI-ja.

Dodala je da je povremeno bila neprihvatljivo duga procedura usvajanja akata, navodeći kao primjer da je Zakon o energetskoj efikasnosti usvajan četiri godine i devet mjeseci.

Za to vrijeme, kažu u CCI-ju, privilegije su im nepromijenjene.

- Politika stalnih sukoba i bavljenje sobom bili su jedan od razloga masovnih demonstracija 2014. godine. Političari su tada obećali da se to više neće dešavati, ali je i to obećanje završilo kao druga predizborna. U ovoj godini nema demonstracija, ali ima protesta građana, možda ozbiljnijih od onih 2014. Protesta u vidu masovnog napuštanja zemlje - ukazala je Ana Lučić, portparol CCI-ja.

Istakla je da ćemo nakon izbora znati imamo li vlast kakvu zaslužujemo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.