IZBORI 2018.

SDS podnio krivičnu prijavu protiv člana CIK-a Suada Arnautovića

Zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nesavjesnog rada u služb

Arhiv

Nezavisne novine

15.10.2018

Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je krivičnu prijavu protiv člana Centralne izborne komisije (CIK)) BiH Suada Arnautovića zbog, kako navode, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i nesavjesnog rada u službi.

U saopćenju SDS-a se napominje da je Arnautović u emisiji "Kontekst" na televiziji "Al Jazeera Balkans", na pitanje voditelja da prokomentira navode SDS-a o počinjenoj krađi tokom izbornog dana, rekao: "Uobičajno je kod nas da u čaršiji kažu - ko o čemu, ta o poštenju". 

- Smatramo da je ovim činom Suad Arnautović nesavjesno postupio u vršenju dužnosti službene osobe u CIK-u čime je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti jer je koristio jezik koji bi mogao podstaći na širenje nasilja i mržnje - ističu iz SDS-a.

U saopćenju se dodaje da je Arnautović time izazvao nacionalnu netrpeljivost prema političkom subjektu koji u svom nazivu ima prefiks "srpska" čime je posredno povrijedio biračko pravo desetina hiljada građana koji su na izborima ukazali povjerenje SDS-u. 

Srpska demokratska stranka očekuje da članovi CIK-a rade nepristrasno i u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a ne da diskreditiraju političke subjekte koristeći jezik mržnje i ulični rječnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.