SKANDALOZNO

Penzioni zavod lažima spašava Fadila Novalića

U pismu naveli da su premijeru FBiH podatke penzionera dostavili zbog projekata, iako Novalić u svom zahtjevu nije to naveo

S.DEGIRMENDŽIĆ

22.10.2018


Sve je izvjesnije da je Fadil Novalić, premijer FBiH, na nezakonit način došao do ličnih podataka penzionera kako bi im poslao predizborno pismo koje je imalo za cilj nagnati ih da na proteklim izborima glasaju za SDA.

 Nevjerovatni izgovori

„Avaz“ je, naime, došao do skandaloznog odgovora Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) FBiH Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH zbog čega je i po kojem osnovu dao Novaliću lične podatke penzionera.

Iako je poznato da iza Novalićevog zahtjeva ne stoji Vlada FBiH, iz Zavoda su naveli drugačije, a nevjerovatan je novi pokušaj obmane javnosti i penzionera, ali i Agencije.

- Vlada FBiH zahtjev je obrazložila potrebom za izradu Programa osiguranja sredstava za subvencioniranje zamjene postojećeg sistema grijanja uvođenjem ekoloških sistema, kao i subvencioniranje ostalih projekata energetske efikasnosti za penzionere na područje FBIH - navedeno je, između ostalog, u odgovoru Zavoda.

 



Šokantno je da nije tačna informacija da je Novalić u zahtjevu za dostavljanje ličnih podataka penzionera spominjao ikakve projekte i programe kojima Zavod, očigledno, pokušava „oprati“ njegov, ali i svoj nezakonit postupak.

 

Nema osnova  

Ni u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH ne prihvataju odgovor Zavoda kao opravdanje za taj postupak. Direktor Agencije Petar Kovačević kaže za „Avaz“ da će ta institucija nastaviti tražiti sve dokumente u vezi s ovim slučajem.  

- Ovo što su nam poslali nije dovoljno da bismo donijeli konačnu i kvalitetnu odluku. Zato smo tražili od Zavoda dodatne informacije. Ali, već sada možemo reći da nikakav projekt ne može biti osnov za korištenje i obradu ličnih podataka - kaže Kovačević.


U Agenciji nam je potvrđeno da su očitovanje o tome zbog čega je tražio lične podatke penzionera tražili i od Fadila Novalića, ali on im nije odgovorio. No, uskoro će Novalić, kako nam je rečeno, dobiti urgenciju za dostavu odgovora na upit Agencije.

  Jesu li podaci zloupotrijebljeni na izborima?  

Osim što Novalić krije od čijeg je novca, a sumnja se da je to učinio od onog iz budžeta, platio slanje 400.000 pisma na adrese penzionera u svoje lično i ime SDA, ostalo je neistraženo kakve je i kakve može razmjere i posljedice imati to što federalni premijer na odlasku posjeduje toliki broj ličnih podataka građana u FBiH.

Već je izražena sumnja da su ti podaci mogli biti zloupotrijebljeni na proteklim izborima, a tek je pitanje za šta još sve mogu biti nezakonito iskorišteni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.