REAKCIJE

Dodik poručio Pameru: Vi ste nepotrebna prepreka na putu saradnje RS i Austrije

U pismu naveo da odbija susret s njim

Arhiv

Srna

8.11.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska i on, kao njen predsjednik, izražavaju puno poštovanje prema državi Austriji, s kojom želi da unapređuje odnose u svakom pogledu, a da je austrijski ambasador u BiH Martin Pamer (Pammer) bio samo nepotrebna prepreka na putu te saradnje.

– Pismo koje ste mi putem medija jučer uputili samo je potvrda da sam imao dovoljno razloga da odbijem susret s Vama. Način na koji ste mi se obratili, puštajući pismo u medije, a da ga meni prethodno niste poslali, govori da Vi i ne znate šta nalaže dobra diplomatska praksa. Vi se u pismu meni ne obraćate kao diplomata, već kao akter unutrašnje političke scene u BiH, koristeći gotovo isti rječnik i kvalifikacije koje koriste moji politički protivnici. Jedan diplomata od ugleda to sebi nikada ne bi smio dozvoliti – poručio je Dodik u pismu koje je uputio Pameru.  

On je naglasio da su austrijski investitori dobrodošli u Republiku Srpsku te da za njihov dolazak Pamer nema nikakve zasluge. 

- Jeste li odgovorni za nedolazak nekih investitora, i o tome bi se moglo razgovarati - naveo je Dodik u pismu.  

Navodeći da Pamer u pismu konstatira da predsjednik RS nikada nije bio ni na jednoj od manifestacija Austrijske ambasade u BiH, Dodik je rekao da je kao predsjednik entiteta RS dolazio na manifestacije koje je Pamer organizirao u istoj mjeri u kojoj je on dolazio na proslavu Dana Republike Srpske. 

– Koliko ste nanijeli štete ugledu svoje države, govori i Vaše nedavno oglašavanje na društvenim mrežama, u kojem javno žalite zbog nedolaska političkih elita na prijem u Austrijsku ambasadu. Žalite se da idu na prijeme u Tursku ili Ambasadu Saudijske Arabije. Zar niste time priznali da je Vaš mandat u Sarajevu potpuni promašaj i propuštena šansa za državu Austriju i njen utjecaj – poručio je Dodik u pismu Pameru.  

Predsjednik Republike Srpske uputio je jučer pismo Pameru u kojem je naveo da odbija susret s njim, jer je, kako je naglasio, kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH, činio sve da do željene saradnje ne dođe.  

Pamer je u pismu Dodiku koje je dostavio pojedinim medijima naveo da odbacuje tvrdnju da on favorizira bošnjačku politiku, dodajući, između ostalog, da retorika predsjednika RS “proizvodi nesigurnost i strah i kod potencijalnih austrijskih investitora”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.