SAZNAJEMO

Čampara gura Veju na čelo Policijske akademije!

Radi se o bivšem čelniku državne firme „UNIS Group“, iz koje je otjeran zbog malverzacija, a prije nekoliko godina najuren i iz Ministarstva sigurnosti BiH

Čampara i Vejo: Prijateljski odnosi. Arhiv

M. AŠČIĆ

21.11.2018

Damir Vejo, smijenjeni direktor državne firme „UNIS Group“, kako saznaje „Dnevni avaz“, prvi je na listi kandidata za čelnika Policijske akademije na Vracama u Sarajevu, zadužene za školovanje mladih policijskih kadrova.

Begićeva uloga

Konkurs za direktora okončan je 15. novembra, a Vejo je nakon testiranja ocijenjen kao najuspješniji kandidat s osvojenih 120 bodova, što potvrđuje i faksimil konačne rang-liste koji je u posjedu „Avaza“.



Vejo prvi na listi

S najvišom ocjenom, njegovo ime upućeno je direktoru Agencija za državnu službu FBiH Refiku Begiću, koji je uz prethodnu saglasnost Vlade i raspisao konkurs. Treba podsjetiti i da je Begić, kao visoki državni službenik, kadar SDA koji uredno prisustvuje sjednicama Predsjedništva te stranke, a i donedavni je savjetnik Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova FBiH.

Upravo je Čampara, tvrde naši izvori iz Federalnog MUP-a, glavni zagovarač da se Vejo postavi na ovu itekako važnu državnu funkciju. Kao ministar je predložio u komisiju za izbor čelnika Policijske akademije dva člana iz FMUP-a, koji su učestvovali u testiranju prijavljenih kandidata.


= Begić: Direktor državne službe, a uredno prisustvuje sjednicama Predsjedništva SDA

Od Begića, kako saznajemo, Čampara očekuje da proces o imenovanja Veje završi što je prije moguće. U konačnici, rješenja o imenovanju, kada prođe zakonski rok za žalbe, potpisuje Čampara.

Vejo i Čampara dugogodišnji su bliski prijatelji, a veže ih i prijateljstvo sa Salkom Zildžićem, još aktuelnim Čamparinim savjetnikom.

Brojne prijave

Prvobitni Čamparin plan bio je da za direktora Policijske akademije postavi Zildžića, ali nakon što je osujećen, odluka je pala da se progura drugi njegov kadar - Vejo, koji je mjesecima ranije opstruirao odluku Vlade da ga smijeni s pozicije direktora u državnoj firmi „UNIS Group“. Tada je utvrđeno da je vršio razne malverzacije izvozom naoružanja i stranim ugovorima, a krio je i pečate firme od vladinih službenika, na koje je i fizički nasrnuo, zbog čega je morala reagirati i policija.

Ono što Čampari ne idu naruku jesu brojne prijave protiv Veje. On je i bivši uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH, odakle je prije nekoliko godina najuren zbog brojnih disciplinskih kazni. 

Prijavljen zbog štete od dva miliona KM

Vejo je nedavno prijavljen i Finansijskoj policiji zbog sumnje da je oštetio „UNIS Group“ sklapajući štetne ugovore za dva miliona maraka. Prijavio ga je novi direktor ove firme Mirsad Siručić. Zbog sumnje i nezakonite radnje, Finansijska policija mjesecima provjerava ugovore o izvozu naoružanja.

Vejo je bio i zamjenik direktora Agencije za forenziku BiH, ali nakon što su pojedine osobe otkrivene da toče gorivo u njegov službeni automobil s putnim nalogom te agencije, odlučio se povući pod pritiskom čelnika agencije





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.