INTEGRACIJE

Ne znamo kada će se poslati odgovori Evropskoj komisiji

Kada će posao biti okončan, ne možemo procijeniti, naveli iz DEI-ja

Odgovori na prvi set pitanja poslani nakon godinu

Piše: K. KEŠMER

8.1.2019

Sudeći prema odgovoru Direkcije za evropske integracije BiH (DEI), izjave državnih zvaničnika, prije svega predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, o datumu predaje odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije zvuče previše optimistično. 

Radne grupe

Zvizdić je kao datum predaje odgovora na dodatna pitanja EU naveo polovinu ovog mjeseca, a sama pitanja stigla su 20. juna. Tada je Evropska komisija dala preporučeni rok od tri mjeseca.

Iako je rok probijen, i to za isto onoliko mjeseci koliko je EK dala vremena, odgovori na 655 dodatnih pitanja još su u završnoj fazi. To nam je potvrđeno iz Direkcije.

- Do sada su 33 radne grupe završile posao, bilo da su finalizirale odgovore ili da su izdvojile one o čijem sadržaju nisu postigle saglasnost. Očekuje se da preostale dvije radne grupe hitno dostave usaglašene i sporne odgovore DEI-ju kako bi nefinalizirane odgovore mogla razmotriti Komisija za evropske integracije - rečeno nam je u Direkciji.

Na pitanje koliko je nefinaliziranih, odnosno neusaglašenih pitanja te iz kojih oblasti ih je najviše, u DEI-ju nisu imali odgovor.

- Broj nefinaliziranih odgovora BiH na dodatna pitanja Evropske komisije nije konačan, promjenjiv je i zbog toga nije moguće govoriti o dijelovima pravne stečevine na koju se odnose – kazali su nam.

Dinamika posla

Ni na pitanje kada se može očekivati završetak ovog procesa DEI nije imao odgovor.

- Preostale odgovore sadržajno je moguće završiti vrlo skoro, a onda slijedi njihovo potvrđivanje na svim nivoima vlasti, kako bi prijevodi sveobuhvatnih odgovora, nakon potvrde i u Vijeću ministara BiH, mogli biti upućeni Evropskoj komisiji. Kada će cjelokupan posao biti okončan, Direkcija ne može procijeniti, jer ne može utjecati na dinamiku ostalih učesnika u ovom poslu – zaključili su.

Probijeni i interni rokovi

Zanimljivo je da su institucije BiH, nakon što su probile preporučeni rok od Evropske komisije, same sebi postavile rok, koji je, također, probijen. Kako nam je ranije potvrđeno iz DEI-ja, interni rok bio je 24. oktobar 2018.

- Praksa je pokazala da nisu svi jednako ozbiljno shvatili ovaj zadatak niti je svima jednako stalo do njegove uspješne realizacije. Kada bi cjelokupan posao mogao biti završen i dalje niko ne zna – rečeno nam je ranije iz Direkcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.