REAKCIJE

Ivo Josipović: Vjerovatni je scenarij žrtvovanje Del Vechija i svaljivanje odgovornosti na njega

Kad se ne bi imali u vidu trenutni odnosi u trokutu bošnjačkih, srpskih i hrvatskih elita u BiH, sigurno bi bilo iznenađenje i dolazak gospodina Čovića na neustavan događaj

Josipović: Ne vjeruje da je ambasador bio u Banjoj Luci bez znanja Ministarstva. Arhiv

S. DEGIRMENDŽIĆ

11.1.2019

Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, komentirao je za „Dnevni avaz“ prisustvo ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija na obilježavanju neustavnog dana entiteta Republika Srpska u Banjoj Luci 9. januara.  

Nakon bure koja se podigla u hrvatskoj javnosti, naročito zbog Del Vechijevog prisustva ceremoniji na kojoj je dodijeljen orden osuđeniku za ratne zločine u Hrvatskoj, generalu tzv. Vojske RS Slavku Lisici, Josipović smatra da hrvatski ambasador u BiH ipak nije u Banju Luku otišao „na svoju ruku“.

- Prisustvo hrvatskog ambasadora na obilježavanju koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim je ozbiljan gaf i loš potez hrvatske diplomatije u odnosu na BiH. Osobno, ne vjerujem da je na obilježavanju ambasador bio bez znanja Ministarstva. Problem je tim veći što je na obilježavanju odlikovana osoba koja je osuđena za ratni zločin počinjen u Hrvatskoj. Mislim da na ovaj eksces ipak ne treba gledati kao na smišljeni znak nekog neprijateljstva, nego kao na nepromišljenost i diletantizam hrvatske vanjske politike. Tome u prilog govori i reakcija hrvatskih vlasti koje se sada ograđuju od ambasadora, upućujući mu oštru kritiku. Vjerovatni je scenarij njegovo žrtvovanje i svaljivanje cijele odgovornosti na njega - kaže Josipović.

Također, Josipović je komentirao i prisustvo Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, obilježavanju neustavnog dana RS. On ocjenjuje da za poznavaoce prilika u BiH to i nije iznenađenje, ali da jeste prije svega unutrašnji problem BiH.

- Kad se ne bi imali u vidu trenutni odnosi u trokutu bošnjačkih, srpskih i hrvatskih elita u BiH, sigurno bi bilo iznenađenje i dolazak gospodina Čovića na neustavan događaj. Ti odnosi su, smatram, veliki unutrašnji problem BiH o kojem bi trebali razmišljati političari iz sva tri naroda. Vidimo, gospodin Čović nije u Hrvatskoj dobio značajniju kritiku jer Vlada i mediji očito imaju razumijevanje za njegovo očijukanje s Dodikom. Vlada se, kao, suzdržava od kritike Čovića jer je on političar iz druge države, pa se, eto, Vlada ne želi miješati u unutrašnje poslove BiH. Zanimljivo, ne kritiziraju ga ni mediji, mnogi vrlo bliski Vladi, koji nemaju obavezu distance u odnosu na događaje u drugim državama. I to govori u prilog tezi kako za novo savezništvo HDZ-a BiH i Dodika u Vladi Hrvatske i desnim krugovima ima puno razumijevanja. Da se razumijemo, Republika Srpska, kao i Federacija jesu ustavne kategorije u BiH pa hrvatska vanjska politika, a posebno gospodarstvo, imaju pravo, a i potrebu graditi dobre odnose, prije svega s BiH kao cjelovitom državom, ali i s oba entiteta. Međutim, ta saradnja nikako ne smije biti takva da negira ustavni poredak BiH - zaključuje Josipović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.