ZENICA

Ajdin krišom vježbao pa prohodao, nije htio sekirati roditelje

Kad smo vidjeli sina da hoda, suze su krenule, kaže otac dječaka, koji je dvije godine proveo u kolicima i koristio se ortopedskim pomagalima

Ajdin samostalno vježbao

D. PAŠALIĆ

16.1.2019

Ajdin Žigonja, osmogodišnji dječak iz Zenice, koji je rođen s rascjepom kičmenog stuba, nakon dvije godine lavovske borbe, odbacio je ortopedska pomagala i samostalno prohodao.

Velika podrška

Ova vijest nikoga nije ostavila ravnodušnim, posebno zato što je ovaj vedri dječak u svojoj herojskoj borbi dobio podršku ljudi širom BiH, ali i zemalja regiona. Posebno je interesantan, kako nam priča Elvis Žigonja, otac malenog dječaka, način na koji je Ajdin svojim roditeljima obznanio da može samostalno hodati.

- Ljekari su dali zeleno svjetlo da pokuša sam hodati, ali smo mu govorili da, zbog mišića, još malo sačeka. Supruga i ja smo sjedili u dnevnom boravku, a on je ušao samostalno hodajući. Ostali smo zatečeni kad se pojavio, nismo mogli obuzdati emocije. Kad smo vidjeli sina da sam hoda, suze su same krenule – govori on.

Elvis Žigonja: Ostali smo zatečeni kad se pojavio

Posebno ih je, dodaje, dirnuo njegov uspjeh zato što je dvije godine proveo u kolicima i koristio se raznim ortopedskim pomagalama. Nakon operacije u februaru 2017. godine, a potom nakon pucanja fiksatora, ponovljene iste godine u septembru, on nije mogao samostalno hodati. Borba da stane na noge i provodi najljepše godine svog života nije bila uzaludna. Mladi Žigonja uspio je u svojoj borbi. Kako nam priča dječakov otac, interesantno je i to kako je Ajdin samostalan hod vježbao u sobi, krijući to od svih.

Novi cilj

- Ostali smo zatečeni kad nam je rekao da je u sobi sam vježbao hodanje bez pomagala. Kaže, nije nas htio sekirati pa je to sam radio. To nas je posebno dirnulo, jer je njemu, ipak, svega osam godina, a toliko je osjećajan – govori nam Žigonja.

Nakon ovog velikog životnog pomaka, Ajdinu predstoji novi cilj – smršavjeti. Njegov otac ističe da su uveliko angažirali nutricionistu i da vjeruju da će Ajdin, baš kao i većina njegovih vršnjaka, imati sretno djetinjstvo, kakvo zaslužuje.

Motivirao brojnu djecu

Posebno je interesantno što je Ajdin, uprkos operacijama i dugotrajnom oporavku, učenik trećeg razreda, ide na plivanje u Sarajevo, zanima se za programiranje. - Njegova priča dirnula je mnoge, a posebno smo ponosni na činjenicu da su nam se za savjete javili brojni roditelji djece s rascjepom kičmenog stuba. Ajdin ih je, kažu, motivirao da se bore – govori nam Elvis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.