DOGOVOR

Boris Pašalić razgovarao o realizaciji projekata s gradonačelnikom Bijeljine

Poziv za projekt raspisan do 15. februara i već u martu trebalo bi početi sa radovima

Boris Pašalić. Lj.Lj.

Lj.Lj.

18.1.2019

Tokom naredne sedmice otvorit ćemo javni poziv za uređenje korita rijeke Janje u dužini od 1,8 kilometara i vrijednost tih radova, koji će biti finansirani kreditnim sredstvima Svjetske banke, iznosi oko pet miliona maraka, izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS nakon razgovora sa Mićom Mićićem, gradonačelnikom Bijeljine.

- Dogovorili smo i način komunikacije sa stanovništvom Janje i drugih naselja uz Drinu u v oko eksproprijacije zemljišta za potrebe izgradnje drinskog nasipa. Razgovarali smo i o realizaciji projekta navodnjavanja u Crnjelovu koji podrazumijeva navodnjavanje oko 8.000 hektara zemljišta. U ovoj fazi to je površina od oko 400 hektara i procijenjena vrijednost je oko 3,8 miliona KM. Obaveza Gradske uprave je 15 posto sredstava od tih 3,8 miliona KM -  izjavio je ministar Pašalić. 

Poziv za taj projekat je raspisan do 15. februara i već u martu trebalo bi početi sa izgradnjom tridesetak kilometara dugog plinovoda, izgradnjom vodozahvata i nekoliko pumpnih stanica.

Što se tiče izgradnje Drinskog nasipa, u dužini 34 kilometra, čija je vrijednost blizu 21 milion KM, ministar Pašalić je izjavio da realizacija tog projekta kasni, te da se projekat završava krajem ove godine.

- Već sam u razgovoru sa menadžerom Svjetske banke u Sarajevu najavio ubrzane aktivnosti i potencijalnu mogućnost produžetka realizacije ovog projekta. U pitanju je osjetljivo područje koje je puno stradalo u poplavama 2010. i 2014. godine. Dogovorili smo formiranje operativne grupe koja će biti u svakodnevnom kontaktu sa ministarstvom, odnosno sa Gradskom upravom. Evidentirali smo i katastarske čestice koje će biti predmet zamjene, ukoliko vlasnici zemljišta ne prihvate nadoknadu u novcu. Ubijeđen sam da neće biti nezadovoljstva kakvo je iskazivano u proteklom periodu - tvrdi ministar Pašalić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić podsjetio je da će eksproprijacija zemljišta lokalnu zajednicu koštati 2.163.000 KM, te da je u narednom periodu neophodno izvršiti eksproprijaciju oko 15 hektara zemljišta koje je u vlasništvu 126 mještana Janje i drugih semberskih sela.

- Raduje nas ova posjeta ministra Pašalića i nastojanje da se nastavi regulacija korita rijeke Janje i otkoči početak izgradnje Drinskog nasipa. Veliki posao na etapi jedan i dva već je završen, kada je u pitanju regulacija korita rijeke Janje. Nastavljamo razgovore sa vlasnicima parcela koje su predviđene za eksproprijaciju. Dogovorili smo i nastavak izgradnje obale utvrde na Drini, na potezu od ušća Janje u Drinu do ušća kanala Dašnica u Drinu. Tako bismo zaštitili zemljište od devastacije i odronjavanja - izjavio je Mićić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.