ZLATNI PIR

Proslavili 50 godina braka: Dešavalo nam se čak i da isto sanjamo

Prije nego što smo se vjenčali, znali smo kome šta smeta, tako da smo to izbjegavali. To bih preporučila i mladima, kaže Enisa

Božiće spojila ljubav prema sportu

N. BRADARIĆ

1.2.2019

U krugu najbližih članova porodice i prijatelja, Enisa (75) i Dimitrije Braco Božić (81) proslavili su zlatni pir, 50 godina braka. Božići su zlatni pir proslavili u restoranu „Riva“, u krugu porodice i velikih prijatelja, porodice Bošković iz Beograda, uz dobru pjesmu, ples i veselje, baš kako priliči zlatnom jubileju. Lijepo provode i penzionerske dane.

- Našli smo sebi razonodu. Braco je dugo godina trenirao ekipu sjedeće odbojke, a ja sam djevojčice u Maglaju učila balet. Tako da su nam i penzionerski dani lijepi - rekla nam je Enisa Božić.

Gimnastika i odbojka

Božići su u Maglaju vrlo omiljeni i prepoznatljivi, skoro uvijek zajedno u šetnji ili druženju s prijateljima. Iako su se znali odranije, jer je Enisa bila vrsna gimnastičarka, a Braco odbojkaš i nastavnik tjelesnog odgoja, spojila ih je jedna utakmica basketa.

Godišnjicu proslavili u krugu najbližih članova porodice i prijatelja

- Stvarno nas je spojio sport. Jedne večeri igrali smo basket u bivšoj fiskulturnoj dvorani starog „Partizana“, bilo je puno djevojaka, ali on je izabrao da baš mene otprati kući. I tako je počelo - prisjeća se Enisa.

Kada su se počeli zabavljati, ona je imala 18, a on 25 godina.

- Davno je to bilo, neke stvari su se i zaboravile. Ali, pamtim lijepe godine dok smo se zabavljali i još ljepše godine našega braka - dodaje Dimitrije Braco.

Prije nego što su se vjenčali, zabavljali su se sedam godina, što je bilo odlično vrijeme za upoznavanje. Bile su to lijepe godine, pričaju nam, a uvijek su se nalazili ili u kinu ili hotelu, u društvu mlađih ljudi.

Recept za brak

- Ja sam se bavila sportom, plesala sam u kulturno-umjetničkom društvu, Braco je bio odbojkaš, putovali smo zajedno na brojna takmičenja. Nijedan dan nismo propustili da ne budemo zajedno, kao ni danas - prisjeća se Enisa.

Brak koji je sklopljen 24. januara 1969. godine bio je samo logičan slijed jedne lijepe i skladne veze. Pričaju da teških trenutaka skoro da i nisu imali.

Par u mlađim danima: Omiljeni i prepoznatljivi u Maglaju

Ljubav, poštovanje, razumijevanje, međusobno povjerenje i stalna komunikacija njihov su recept za uspješan brak.

- Prije nego što smo se vjenčali, znali smo kome šta smeta, tako da smo to izbjegavali. To bih preporučila i mladima. Uvijek smo se divno razumjeli, isto smo razmišljali, a dešavalo nam se da sanjamo iste snove - dodaje Enisa Božić.

Ponosni na porodicu

Skoro na samu prvu godišnjicu braka Božići su dobili sina Dubravka. I on sada ima svoju porodicu, suprugu Sanju i sina Sanjina. Ponosni su na njih. I Dubravko se bavio sportom, bio je rukometaš, a njegovim stopama pošao je i Sanjin.

- Nismo imali kćerku, ali zato imamo divnu snahu Sanju, koja nam je kao kći - ispričala nam je Enisa.

Dubravko s porodicom živi u Sarajevu, ali mu je Maglaj u srcu, baš kao i ocu.

- Ja sam jedno vrijeme živio u Zemunu, tamo sam se i školovao, ali od 1957. godine Maglaj je u mom srcu, baš kao i Zemun - dodaje Braco Božić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.