BORAČKA FONDACIJA

Šehović smijenjen zbog automobila Patkovića

Neko provalio u garažu u kojoj se nalazio automobil, koji je tada oštećen, te tako i otkriveno da je kupljen

Patković: Ostao u Upravnom odboru

Piše: M.R.S.

19.2.2019

Direktora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije Senu Šehovića smijenio je Upravni odbor (UO) krajem prošle godine zbog niza propusta, a tek sada isplivavaju detalji.

Tako se izvještaj o prošlogodišnjem radu te fondacije našao na dnevnom redu Vlade FBiH, koja će o tome raspravljati u nastavku danas prekinute sjednice.

Enormni troškovi

Osnovni razlog Šehovićeve smjene je kupovina automobila bez znanja Upravnog odbora, potvrdili su nam u Fondaciji. U pitanju je vozilo vrijedno 80.000 KM koje je, kako je „Avaz“ ranije pisao, kupio Šerif Patković dok je bio na čelu UO Fondacije. Kako nam je potvrđeno u ovoj organizaciji, i Patković je smijenjen s mjesta predsjednika, ali je on ostao član ovog UO.

U toku je konkursna procedura za izbor novog direktora, a za vršioca dužnosti od 1. decembra prošle do 1. marta ove godine postavljen je Adem Šačić.

U izvještaju o radu, koji je upućen Vladi FBiH, istaknuto je da su bili enormno povećani pojedini troškovi. Od Šehovića je traženo da pripremi detaljan izvještaj o kupovini auta, opravdanosti putnih troškova i slično. Šehović to nije učinio.

Kako se zakuhalo

U Upravnom odboru pojasnili su nam da je neko provalio u garažu u kojoj se nalazio ovaj automobil i da je on oštećen, te je tako sve i otkriveno.

- Tada se zakuhalo i došlo je do smjene. Auto je nabavljen bez znanja Upravnog odbora, ali je knjižen na Fondaciju - kazali su u UO.

(Foto: Arhiv „Avaza“)

Organizacija u brojkama: Zašto je lista dobitnika pomoći tajna?!

2 miliona KM – Fondacija ima godišnje na raspolaganju za pomoć u stambenom zbrinjavanju pripadnika boračke populacije

320.000 KM – ode samo za rad Fondacije, koja svake godine dobije veliki broj zahtjeva za pomoć borcima, ali spisak onih kojima je novac odobravan nije dostupan javnosti

2 miliona KM - povoljnih kreditnih sredstava za 176 korisnika dodijeljeno lani

330.000 KM - bespovratnih sredstava za 119 korisnika dodijeljeno lani

2,6 miliona KM – iznos kredita koji ove godine planiraju dati

250.000 KM – iznos bespovratne pomoći koju ove godine planiraju dati

675.000 KM – novac koji se daje iz budžeta FBiH za rad Fondacije, a ostatak su sredstva od povrata kredita

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.