SPORAZUMI

Cijene rominga niže za čak 80 posto!

Telekomi u regionu upozoravaju da su rokovi prekratki

Ilustracija

Piše: S. NUMANOVIĆ

6.3.2019

Troškovi telefonskog saobraćaja unutar šest država Zapadnog Balkana trebali bi od 1. jula ove godine opasti i do 80 posto, saznaje “Dnevni avaz”.  

Kako je u razgovoru za naš list kazao pomoćnik ministra za saobraćaj i komunikacije Vlatko Drmić, u sporazumu koji 5. aprila u Beogradu trebaju potpisati ovlašteni predstvnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije, ponuđen je jedinstven cjenovni model. 

Prijelazni period  

- U prijelaznom periodu od 1. jula 2019. do 1. januara 2021. godine predviđa se da svaka dodatna naknada koja se primjenjuje za obavljanje reguliranih roming poziva unutar ovih šest ekonomija, ne prelazi 0,05 eura po minuti, za SMS dodatna naknada ne bi prelazila 0,02 eura, a za iskorišteni megabajt internet-saobraćaja 0,015 eura. U odnosu na sadašnje cijene, to je smanjenje za skoro 80 posto. Od 1. januara 2021. i ovi troškovi bi nestali – kaže Drmić.

 

Drmić: Roming će se morati ukinuti

On ističe da je stav Bosne i Hercegovine, ali i bezmalo svih telekom operatera u regionu, da je predloženi rok za provedbu sporazuma prekratak!

- U Evropskoj uniji proces ukidanja rominga trajao je 10 godina. Mi smo od početka upozoravali da su rokovi koji su predloženi, prekratki. Ipak, koliko vidim, stav je da se od 1. jula roming smanjuje i, na kraju, početkom 2021. ukine. Regionalno vijeće za saradnju (RCC) snažno je involvirano u ove aktivnosti. Oni su obećali da će uraditi studiju o troškovima i efektima ukidanja rominga na zapadnom Balkanu. No, nismo je nikad dobili. Ukidanje rominga nije jednostavno i mora ga pratiti niz aktivnosti, posebno telekom operatera i regulatora.

Bosna i Hercegovina je opredijeljena da se troškovi smanjuju. Građani to zaslužuju i naša je obaveza da im omogućimo. Naša je obaveza da radimo na ovome, jer smo se i u maju prošle godine na samitu u Sofiji potpisivanjem izjave o podršci Digitalnoj agendi za zapadni Balkan obavezali i na snižavanje cijena usluga roaminga. Naša pozicija je nuepitna. Samo smo zainteresirani da zbog brzine ne ugrozimo cijeli projekt – kaže on.

Ovlašteni potpisnik

Na pitanje ima li predsjedavajući Predsjedništva BiH pravo da promijeni stav Vijeća ministara BiH, koje je zatražilo da proces ukidanja roming troškova počne od 1. januara naredne godine, Drmić kaže da je kolektivni šef države organ koji odlučuje o potpisivanju međunarodnih sporazuma.

- Oni odlučuju prihvata li se sporazum ili ne te ko će biti potpisnik u ime BiH – kaže.

Drmić je u više navrata tokom razgovora za “Avaz” naglasio da je nesporno da će i BiH biti dio planiranog smanjenja i ukidanja rominga unutar zapadnog Balkana.

Šutnja Evropske komisije  

Iz Brisela nismo dobili precizan odgovor na pitanje kad će se početi ukidati roming između zapadnog Balkana i Evropske unije. Ponovljen je stav da naš region prvo treba uraditi svoj dio posla.

- Preduvjet za ukidanje rominga između EU i Balkana je da vi ukinete roming među sobom. To je stara obaveza, koju ste davno preuzeli i koja se sada treba realizirati. Nakon toga, mi ćemo uraditi svoj dio posla – rečeno nam je iz Evropske komisije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.