LOPARE

Bez obzira na oskudicu, najbogatije su porodice sa mnogo djece

Velika je razlika u potrošnji ukoliko neko živi sam, neoženjen ili neudat, i kad imate porodicu sa četvero i više djece, kaže Perić

Perić: Pomoći porodicama s više djece

LJ. LJUBOJEVIĆ

12.3.2019

U Loparama, jednoj od najsiromašnijih općina u Republici Srpskoj, prije deset godina formirano je Udruženje roditelja sa četvero i više djece “Podmladak”. Trenutno broji 61 porodicu sa područja Lopara koje imaju četvero i više djece.

Jedna porodica ima sedmero djece. Za polovinu ovih porodica neophodno je osigurati neki vid pomoći. Mile Perić (52), predsjednik ovog udruženja, kaže da i on ima četvero djece, tri sina i jednu kćerku, starosti od tri i po do 17 godina.

Udžbenici i prijevoz

- Osnovni cilj postojanja ovog udruženja je organizirano pružanje pomoći porodicama sa četvero i više djece. Na ovaj način pokušavamo doprijeti do institucija i pojedinaca koji mogu pomoći ovim porodicama kako bi lakše organizirale svoj život i othranile djecu – objašnjava Perić.

Prema njegovim riječima, to može biti pomoć u smislu osiguranja plastenika, kupovine krave, sadnica voća i jagoda, gradnje i renoviranja kupatila u kućama.

- Besplatne udžbenike dobivaju djeca uzrasta do petog razreda, uglavnom odlični učenici. I načelnik općine, odnosno lokalna uprava, imaju razumijevanja za višečlane porodice. Pomaže i dijaspora posredstvom Općine. Za djecu iz ovih porodica organiziran je besplatan prijevoz. Od prošle godine na snazi je općinska odluka da porodica za svako maloljetno dijete dobiva po 100 KM, što važi za porodice koje imaju troje i više djece - kaže Perić.

Hrana i obuća

Mile Perić kaže da su, bez obzira na materijalnu oskudicu, porodice sa četvero i više djece u svakom smislu najbogatije, jer su djeca najveće bogatstvo.

- Višečlane porodice višestruko više troše hrane, odjeće i obuće i od toga društvo ima korist. Danas se PDV plaća i na dječiju hranu, opremu za bebe. Velika je razlika u potrošnji ukoliko neko živi sam, neoženjen ili neudat, i kad imate porodicu sa četvero i više djece – zaključuje naš sagovornik.

Naviknuli smo jabuku dijeliti na šest dijelova

Govoreći o svojoj porodici i djeci, Mile Perić kaže da porodice na seoskom području imaju drugačije potrebe u odnosu na gradske porodice.

- Naviknuli smo da jednu jabuku dijelimo na šest dijelova. Najmlađem djetetu damo najviše. Roditelji se odriču nekog zalogaja da bi to dali djetetu. Zajednički se koristi i garderoba, odjeća i obuća. Solidarnost je u takvim porodicama više izražena - kaže Perić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.