SARAJEVO

Kravić za Avaz.ba: Opća bolnica će zahtijevati da uopće ne radi urgentne dane

Nekome je nekad palo na pamet da su umorni i da ne mogu više raditi, oni sa 3.000, a mi sa 580 izvršilaca

A. NUHANOVIĆ

19.3.2019

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" odgovorili su na pitanje zastupnika Vedrana Jakupovića o radnom vremenu Klinike za urgentnu medicinu KCUS-a i Odjeljenja za urgentnu medicinu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Kako su rekli iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, oni nisu donijeli odluku da se pacijenti u urgentne centre raspoređuju na način da se dva dana u sedmici (ponedjeljak i petak) zbrinjavaju u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a ostale dane u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 

Povećani troškovi

Iz Opće bolnice naveli su da se od aprila 2016. godine ponedjeljkom i petkom vrši zbrinjavanje svih hitnih, urgentnih slučajeva na području KS.

No, s KCUS-a traže da Opća bolnica participira s još jednim radnim danom u sedmici (srijeda) za pokrivanje urgentne službe.

Tragom ovog zahtjeva kontaktirali smo Zlatka Kravića, direktora Opće bolnice, koji je rekao da je to nemoguće.

- Imaju li oni ijedan jedini argument da to zahtijevaju? Opća bolnica će zahtijevati da uopće ne radi urgentne dane zato što postoji Klinika za urgentnu medicinu, na kojoj ima 87 zaposlenih i koja prima sredstva KS za sve dane koje ne rade, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS na kašičicu rebalansom plaća Općoj bolnici za povećane troškove za te dane, koji se ogledaju u povećanoj potrošnji lijekova, infuzionih otopina, operacija, duplim dežurama koje iznose 100.000 maraka i koje se moraju organizirati da bi ti dani tekli uredno - kazao je Kravić.

Istakao je da ovim brojem izvršilaca uzimanje još jednog dana znači katanac na Opću bolnicu.

- Brojem izvršilaca od 580, koliko ih priznaje Zavod zdravstvenog osiguranja KS, nemoguće je organizirati još jedan dan. Kapaciteti Opće bolnice, za razliku od KCUS-a koji ima šest puta veći kapacitet nego mi, bili bi potpuno okupirani tim danima.  

A KCUS trenutno ne operira ništa iz redovnog programa sekundarne zdravstvene zaštite, sve pacijente upućuje u Opću bolnicu. Oni rade sekundarni nivo zdravstvene zaštite u hitnim slučajevima onim danima kad su dežurni, pa čak i tim danima vrlo često šalju pacijente koji su urgentni u našu bolnicu da se operiraju - dodao je Kravić.

Dodao je da Opća bolnica, uz te urgentne dane, radi posao kompletne sekundarne zdravstvene zaštite. 

- Kod njih postoji zabrana operacija žuči, kile...svega što spada u sekundarni nivo zdravstvene zaštite - rekao je Kravić. 

Postavlja se pitanje kako jedna ustanova koja je smanjila kapacitete usluga za 40 posto, operacija i broja pacijenata može u ovoj godini dobiti pet miliona više, a sve ostale zdravstvene ustanove će dobiti koliko i prošle godine, pita se on.

Udovoljiti zahtjevima

- Zavod nije uzeo u obzir Kolektivni ugovor, koji ovu bolnicu košta dodatna dva miliona i 100.000 KM, a koji je neko potpisao i obavezao da isplati Opću bolnicu. Sredstvima Zavoda koja smo mi dobili odmah smo u gubitku. Još neko traži da uzmemo taj treći dan. Ja nema ništa protiv tog trećeg dana ako se ispuni povećanje kapaciteta - krevetskog, u kadrovima i novca koji će pratiti sva ta povećanja. Nećemo uzeti samo jedan dan, sve ćemo uzeti, samo neka udovolje ovim zahtjevima - rekao je Kravić dodajući:  

- Oni imaju Kliniku za urgentnu medicinu koja, prema ugovoru sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, mora raditi 24 sata, sve kao i do sada. Nekome je nekad palo na pamet da su umorni i da ne mogu više raditi. Oni sa 3.000, a mi sa 580 izvršilaca, pa nek kaže neko da je to omjer. Oni imaju skoro 2.000 kreveta, a mi 300. Mi u Urgentnom centru imamo 20 izvršilaca, oni 81.  Ponedjeljkom i petkom imaju od 180 do 250 pacijenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.