REAKCIJE

Šehić: Dunović je u sukobu interesa, samo to nema ko utvrditi

Nemoralno je biti i potpredsjednik entiteta i šef Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, ocjena je ljudi od struke i analitičara

Dunović: Potpredsjednik FBiH i predsjednik UOZZOKS

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

4.4.2019

Nemoralno je da potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) sjedi istovremeno u fotelji potpredsjednika FBiH i predsjednika Upravnog odbora (UO) Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo, bez obzira na to dozvoljava li to zakon ili ne.  

Opća je to ocjena nekadašnjeg predsjednika Komisije za utvrđenje sukoba interesa Jasmina Emrića, bivšeg člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vehida Šehića i političkog analitičara Esada Bajtala.

Oduzeta nadležnost

Naši sagovornici podsjećaju da u FBiH godinama nijedan organ ne utvrđuje jesu li zvaničnici u sukobu interesa, jer je izmjenama Zakona o sukobu interesa BiH 2013. godine, CIK-u oduzeta nadležnost za taj posao, a novi zakon nije donesen niti je formirano tijelo koje bi to radilo.

Šehić kaže da je, kada je on bio u CIK-u i kada se prema tadašnjem zakonu odlučivalo o tome je li neki zvaničnik u sukobu interesa, bilo nemoguće da neko ujedno bude u izvršnoj vlast i ima članstvo u nekom odboru.

- Međutim, kada imate pravnu prazninu kao sada, onda je moguće sve. Prema meni, to je sukob interesa. No, ko će to utvrditi i na osnovu čega, to je problem nepostojanja zakona i komisije, što je apsurdno. Tako da ostaje samo moralna dimenzija u ovakvim slučajevima – kaže Šehić. 

Šehić: Sve moguće. Arhiva Avaz

Komentirajući Dunovićevu dvostruku funkciju, Emrić, također, upozorava kako „trenutni vakuum dozvoljava da radi ko šta hoće“. 

- Vjerovatno Dunović pretpostavlja da u narednom periodu neće biti potpredsjednik FBiH, pa je sada iskoristio tu priliku, ali to je više pitanje moralnosti - kazao je Emrić.

Emrić: Pitanje moralnosti

 

Esad Bajtal ocjenjuje da u svakom društvu, bez obzira na zakone, postoje i norme kojih bi se svi trebali pridržavati.  

- Svako od nas trebao bi se držati nečega što se zove „dobri običaji“, a to je moral. Dobri običaji postoje u svakom društvu i oni su najstariji regulator ljudske egzistencije i funkcionisanja društva. Ne moraju postojati zakoni. Onaj ko hoće pošteno da radi, ne trebaju mu zakoni – kaže Bajtal. 

Bajtal: Kome ne trebaju zakoni

Više od 5.000 maraka mjesečno sad će dobivati Dunović, jer njegova na mjestu potpredsjednika s naknadama za minuli rad, topli obrok, prijevoz i drugim privilegijama premašuje 4.000 KM, iznos veći od 1.000 KM dobijat će još kao predsjednik UO mjesečno  

Zvizdićev primjer  

Kao očigledni primjer sukoba interesa Šehić je naveo i slučaj Densia Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i poslanika SDA u Parlamentu BiH.  

- Kako neko može istovremeno biti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti? Nema logike da, ako nam je odvojena izvršna i zakonodavna vlast, neko bude na čelu dijela izvršne vlasti i u zakonodavnom tijelu - kaže Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.