SAZNAJEMO

Povećanje minimalca moguće do ljeta

Sindikat insistira da minimalna plaća bude 630 maraka, u Vladi kažu da postoje uvjeti da ona bude blizu 500

Radnici trenutno nemaju zagarantiran minimalac

Piše: M. R. S.

15.4.2019

Radnici u FBiH nemaju zagarantiranu minimalnu plaću zato što Opći kolektivni ugovor o radu nije na snazi, a Vlada FBiH ne pridržava se svoje zakonske obaveze da utvrđuje minimalac, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

 Vlada obavezana

Ova situacija trebala bi biti promijenjena do ljeta donošenjem zakona o minimalnoj plaći, na čemu insistiraju federalni parlamentarci iz SBB-a i SDP-a. Ističu da zakon mora biti usvojen i da će minimalac, koji iznosi 406 KM, biti povećan, samo je pitanje na koliko.

Sindikat insistira da minimalna plaća bude 630 KM, u Vladi su nam jučer kazali da postoje uvjeti da ona bude blizu 500 maraka, dok se zastupnici iz SBB-a i SDP-a nadaju iznosu od barem 700 KM, imajući u vidu da je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu premašila 2.000 maraka.

U proceduri je zakon o minimalnoj plaći, ali se o njemu Vlada nije izjasnila. Ovo pitanje aktuelizirano je na tematskoj sjednici Predstavničkog doma. Tada je većinom glasova, na zahtjev poslanika SBB-a i SDP-a, Vlada obavezana da pripremi svoj zakon kojim će povećati minimalac, koji bi išao u paketu sa smanjenjem doprinosa. U protivnom, sami će ga donijeti.

 Ima podršku

- Pokazalo se da povećanje minimalca ima podršku i bez SDA. Ali, s obzirom na konstantan odliv stanovnika, poslodavci su svjesni da i bez zakona moraju povećati plaće ako žele zadržati radnike – precizna je Azra Hadžić-Bećirspahić, šefica Kluba poslanika SBB-a.

U Parlamentu napominju da poslodavci nemaju ništa protiv da zakonom bude definirana minimalna plaća na iznos od 600 KM, tako da je sada sve samo do Vlade.

 Četiri prioriteta Sindikata  

- Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, koja se očekuje u roku od 60 dana, insistirat ćemo na utvrđivanju najniže cijene rada te zakonima o uvezivanju staža, o zaštiti na radu i o štrajku - kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, i dodao:

- Ako poslodavci imaju 24 prioriteta, o kojima je raspravljano na tematskoj sjednici Predstavničkog doma, mi imamo samo četiri.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.