KOLUMNA

Puls sedmice: Miletu ima ko da piše

Jačanjem probosanskog bloka „socijaldemokrati“ iz Laktaša ima ko da lupi šakom o sto, ali i da u državi pokrene pozitivne procese

Piše: Dženana BUREK

18.5.2019

Nahodao se Mile ovih dana. Baš nahodao. Od Tirane, preko Niša, Beograda, i do Beča dobacio. Sijevale su otrovne strelice. Ma šta strelice, đulad, maljutke!

BiH nikad neće priznati Kosovo... Ništa od MAP-a, kakav NATO... BiH treba ostati "vojno neutralna“, Treći pješadijski puk sljedeće godine nosit će uniforme Vojske RS... BiH nije moguća, jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe...

Uslijedila je lavina reakcija političara, kritičara, novinara, pa Dodikovi odgovori na odgovore. Elem, puno priče zabadava. Zanimljive su reakcije građana BiH u anketi koja se nalazi nekoliko stranica poslije ove kolumne. Otprilike: šuplja priča, ko njega više sluša, kad mu zatreba, posegne za „srpstvom“, mi rezervne domovine nemamo - treba mu odgovoriti institucionalno.

E, ovo posljednje je zanimljivo.

Ruku na srce, nimalo lagan posao

Milorad Dodik je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država. Država je svetinja. Državu državom čine njene institucije u kojima sjede oni koje su izabrali njeni građani.

Sedam i po mjeseci nakon izbora konačno se zna ko će činiti vlast na državnom i federalnom nivou. Narednih nekoliko dana stranke koje su dogovorile koaliciju sjest će i dogovoriti se o raspodjeli ministarskih mjesta i ostalih detalja koji su trenutno manje bitni.

Odlukom Saveza za bolju budućnost BiH da prihvati poziv SDA i uđe u koaliciju u kojoj je i DF, formiran je jak, šarolik, probosanski blok pred kojim, ruku na srce, nije nimalo lagan posao.

Destruktivne struje iznutra, podržane politikama izvana, ozbiljna su smetnja evropskom putu Bosne i Hercegovine, miru i napretku na svim poljima. Između ostalog, upravo i zbog politike koju zagovara „socijaldemokrata“ iz Laktaša, ali i zbog sve većih pritisaka hrvatskog bloka stranaka (izmjene Izbornog zakona). 

Sada, kada postoji jak blok, Dodiku ima ko da piše. Ne samo lupiti šakom o sto kad to treba, a zatreba počesto, nego dići ruke u institucijama, parlamentima, kad ga treba zaustaviti u njegovim perfidnim pokušajima destabilizacije i urušavanja državnog kredibiliteta. Toga su se već prepali u RS, o čemu najbolje govore naslovnice režimskih medija, s kojih dan poslije vrište naslovi o „trojnom bošnjačkom udaru na Srpsku“. 

Razlike u profilima stranaka, programskim ciljevima i eventualnim pogledima na određene procese, lični animoziteti, ne bi trebali biti smetnja onom najvažnijem – Bosna i Hercegovina ispred svega, dobro njenih građana ispred svega.

Osim toga, istina je da jačanjem probosanskog bloka stvari izgledaju mnogo ozbiljnije - otvaraju se mogućnosti za brži reformski zamah, privlačenje stranih investicija, brži koraci ka EU, a sve to vodi većem broju radnih mjesta i boljem standardu građana.

Opravdao nadimak – genij politike

Ipak, pozicije stranaka koje čine ovaj blok potpuno su različite. SDA, kao najjača stranka, i DF, kao stranka koja ima člana Predsjedništva BiH, u prednosti su po broju funkcija u odnosu na SBB.

Činjenica je da upravo Radončić ulaskom u vlast najviše gubi komoditet koji uživa. Vrlo uspješan biznismen u regionalnim okvirima mogao je uživati u povlasticama koje nosi opozicija, biti korektiv vlasti i graditi. Međutim, izabrao je da napusti lagodnu poziciju i riskira da zbog minimalne koristi od vlasti, u smislu pozicija, nosi sav teret kao i ostali koalicioni partneri.

Na kraju, nakon brutalne izborne krađe, koja je za cilj imala od SBB-a napraviti nerelevantan politički faktor, Radončić se vješto i mudro, manirom vrhunskog političara, pozicionirao kao nezaobilazan faktor. O kakvom se genijalnom manevru radi, najbolje je opisao Reuf Bajrović, jedan od osnivača Građanskog saveza.

- Treba biti pošten pa priznati da je Radončić opravdao nadimak. Čovjek je zaista genij politike. Nikad neko iz slabije postizborne pozicije nije dobio više u pregovorima. SDP i NS ga napravili nezaobilaznim i on je to znalački iskoristio. Iduća utakmica za SDP i NS je 2023. - napisao je Bajrović na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.