EVROPSKI PARLAMENT

Čestitali im iz Naše stranke: Savez ALDE ostvario rast za 62 posto, šta to znači za BiH

Rast utjecaja politika kakve zastupa ALDE će zasigurno biti korisno za budućnost Bosne i Hercegovine i ubrzavanje našeg evropskog puta

Hans van Balen nedavno je boravio u BiH

A. Ču. / Avaz.ba

27.5.2019

Naša stranka uputila je srdačne čestitke Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE) na historijskom uspjehu koji je ova evropska porodica liberalnih, demokratskih i reformskih stranaka postigla na jučerašnjim izborima za Evropski parlament. 

- U vrijeme jačanja desnog radikalizma u cijeloj Evropi ALDE partija – čija je članica i Naša stranka – ostvarila je rast viši od 62 posto isključivo na principima tolerancije i saradnje unutar Evropske unije i otvorenosti za one izvan granica EU. 

Procjene prema kojima će ALDE u novom sazivu Evropskog parlamenta imati 109 zastupnika umjesto dosadašnjih 67 jasno ukazuju da će ova grupacija imati ključnu ulogu u oblikovanju evropske politike u narednih pet godina. 

Raduje nas što naši partneri na evropskom nivou povećavaju svoj kapacitet kojim pružaju otpor idejama zatvaranja Evrope i propagandi vrijednosti suprotnih onima na kojima Unija počiva. 

Posebne čestitke upućujemo predsjedniku ALDE partije Hansu van Balenu (Baalen), koji je pažnju koju ALDE posvećuje proširenju EU i nastavku integrativnih procesa u Evropi pokazao dolaskom na Kongres Naše stranke na štetu vlastitog učešća u kampanji za evropske izbore. 

Rast utjecaja politika kakve zastupa ALDE će zasigurno biti korisno za budućnost Bosne i Hercegovine i ubrzavanje našeg evropskog puta - stoji u saopćenju Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.