POPLAVE

Sprečko polje: I danas pod vodom gotovo 350 hektara plodne oranice

Zatvoren Most mira za Suho Polje

Sprečko polje jutros

H. Čalić

3.6.2019

Stanje u poplavljenom Sprečkom polju, od općina Petrovo, Gračanica i Doboj-Istok do ušća Spreče u Bosnu u Doboju, i dalje je teško. 

Pod vodom u tri spomenute općine je više od 300 hektara plodne oranice, na kojoj su uništeni poljoprivredni usjevi. Na poplavljenim parcelama pod kukuruzom, pšenicom i povrćem ove godine neće biti prinosa, a štete će biti velike.

Za saobraćaj je zatvoren Most mira na Spreči, koji spaja Klokotnicu s povratničkim naseljem Suho Polje na Ozrenu. Put za Suho Polje je poplavljen pa se saobraćaj odvija alternativnim putevima.

U Civilnoj zaštiti Gračanica Mustafa Bajić kaže da se, u odnosu na jučerašnji dan, stanje smiruje. 

Iz jezera Modrac u Lukavcu u rijeku Spreču se ispušta 55 metara kubnih vode u sekundi, a nivo Spreče jutros iznosi 402 centimetra i za 102 centimetra je viši od redovne odbrane od poplava.

- Kako vidite, ne mogu preko mosta do parcele, a ako bi i prešao most, 12 dunuma zemlje sam zasijao kukuruzom i ona je pod vodom. Oranje, frezanje, sjemenski kukuruz, sijanje, sve je otišlo sa Sprečom i tako iz godine u godinu - kaže mještanin Doboj-Istoka Smajo Hodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.