DOBOJ

Ozvaničen početak radova na Koridoru 5C

Dionica autoputa vrijedna 70 miliona eura

Počeli radovi na Koridoru 5C. Srna

Avaz.ba

17.6.2019

Predstavnici Јavnog preduzeća ''Autoputevi Republike Srpske'' ozvaničili su danas u Doboju početak radova na prvim kilometrima Koridora 5C na teritoriji tog bh. entiteta. Riječ je o dionici autoputa vrijednoj 70 miliona eura.

Prva dionica gradit će se na pravcu Јohovac (Tovira) - Rudanka (Kostajnica), u dužini od 5,65 kilometara, i bit će finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i grant sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković najavio je da će u narednih 15-20 dana biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS da bi bio usvojen plan parcelacije za izgradnju autoputa do Rače i granice sa Srbijom.

- Tom dionicom gradit ćemo i plinovod i jednim udarcem ubit ćemo dvije muhe. Radit ćemo sve da otvorimo javne radove i u sektorima energetike i ostalim oblastima - rekao je Višković i dodao da će Vlada Srbije početi u julu graditi most na Rači.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović kazala je kako je ovo važan infrastrukturni projekt.

- Podržavam aktivnosti Vlade i drugih institucija za stvaranje pretpostavki za realizaciju velikih projekata. Za to je potreban predan rad i to su dobre stvari za RS - rekla je Cvijanović.

Autoput na Koridoru 5C, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, bit će izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.