JAHORINA

Milo Đukanović: Jesmo li mi privilegovani partneri Evropske unije ili se vraćamo na poziciju susjeda

Primijetit ćemo da je dinamika dešavanja ne samo u regiji nego i šire u Evropi intenzivna, rekao predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore u društvu šefova vlada. Instagram

A. Č.

9.7.2019

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, u svom obraćanju na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi na Jahorini čestitao je bosanskohercegovačkim prijateljima na pozivu i na odličnoj organizaciji samita.

- Prije mjesec sam bio u Sarajevu, na EBRD-u, gdje smo razgovarali o istim temama i izazovima za snaženje povezanosti i uslovima za snažniju povezanost. Primijetit ćemo da je dinamika dešavanja ne samo u regiji nego i šire u Evropi intenzivna. S druge strane, izazovi i zadaci koji su pred nama gotovo su nepromijenjeni. Dva su najvažnija utiska obilježila vrijeme koje je prethodilo današnjem susretu. Prvi je zastoj u integraciji zemalja zapadnog Balkana u dosadašnjem periodu 2019. godine. Podsjetimo, nema viza za liberalizaciju Kosova, o kandidatskom statusu BiH raspravljat će se još tokom godine, Crna Gora nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja, samo je Srbija uspjela da otvori jedno poglavlje. Da li je to ono što smo očekivali, da li je to realan odraz vlada iz regiona - rekao je Đukanović.

Kao drugi važan moment naveo je ponovljene obeshrabrujuće poruke s političkih adresa.

- Posljednja koja je uslijedila jasno odbija svako proširenje poslije dugih institucionalnih reformi. Ne hitrim sa zaključcima kapitalnih ulaganja evropske kuće, ali vjerujem da ćemo stvarno brzo morati otvoriti pitanje kakva je stvarna budućnost proširenja, jesmo li i dalje mi, zemlje zapadnog Balkana, privilegovani partneri Evropske unije ili se vraćamo na poziciju susjeda - istaknuo je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.