POTOČARI

Ađijus: Presuda genocida nije nešto o čemu odlučuju političari i pojedinci

On je rekao da negiranje genocida ima za cilj da povrijedi, oslabi žrtve i njihove porodice

Ađijus: MMKS ostaje uz žrtve. Arhiva

Avaz.ba

11.7.2019

Karmel Ađijus (Carmel Agius) u Srebrenici obratio se danas na komemoraciji prvi put u svojstvu predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS). 

- Haški tribunal i MMKS, koji ga je naslijedio, već više od 25 godina osiguravaju međunarodnu pravdu. Zahvaljujući njihovom radu, presudama, nepovratno se promijenio međunarodni pravni aspekt. Oni koji su najodgovorniji za užasne zločine su izvedeni pred lice pravde, utvrđen je sveobuhvatna historijska evidencija dešavanja. A oni koji su stradali konačno su dočekali i ukop - podsjetio je Ađijus.

Ponosan sam

To je, dodao je, potvrda odlučnosti Vijeća sigurnosti UN-a, koje su uspostavile Haški tribunal. 

Danas, godinu i po nakon zatvaranja Haškog tribunala, kada se osvrnem, ponosan sam da je Tribunal uradio sve što je bilo u njegovoj moći da osigura pravdu za sve žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Presude Haškog tribunala su prve koje su utvrdile da djela koja su se dogodila ovdje jesu genocid. Utvrđeno je da je sistematski i brutalno provođen u samo nekoliko dana, a rezultat je više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. ICTY je utvrdio da su dešavanja u Srebrenici čin genocida, a MMKS to i potvrdio - naglasio je Ađijus.

On je, međutim, upozorio da žrtve, porodice, njihovi voljeni trpe posljedice užasnih dešavanja. 

- Vi koji ste preživjeli užase, to u svakodnevnom životu osjećate. Kao da to nije bilo dovoljno, trpite i uvrede onih koji negiraju da se genocid desio unatoč ogromnim dokazima i presudama međunarodnih sudova. Znate koliko je ostrašćena kampanja negiranja i kako je u skorije vrijeme dobila novi zamah. To je teško za vas. Vaša iskustva upravo su predmet negiranja i umanjivanja - istakao je predsjednik MMKS-a.

On je rekao da negiranje genocida ima za cilj da povrijedi, oslabi žrtve i njihove porodice. 

- To je jedan od načina na koji se nastavlja genocid. Njegova je intencija da rane ne budu zaliječene. Koristi se za političke poene u čiji prilog ide postojanje podijeljene BiH. Već sam rekao nedavno u Sarajevu, oni koji negiraju genocid u Srebrenici su vrlo vjerovatno oni koji žele da ostvare korist zatvaranja Haškog tribunala. Ali zaboravili su da će MMKS ostati uz vas, ruku pod ruku - poručio je predsjednik MMKS-a.

Kazao je da Mehanizam i on kao predsjednik imaju obavezu da odbrane presude koje je utvrdio Haški tribunal. 

- Uvjeravam vas da ćemo to i nastaviti raditi. Pogotovo kada je ključno da se odbrani vladavina prava. Hitno je potrebno da se odbrane napadi revizionista. To će zahtijevati zajednički napor lidera, građana i međunarodne zajednice - dodao je.

Ađijus je rekao da presuda genocida nije nešto o čemu odlučuju političari i pojedinci. 

Inspiracija svima

- Samo sudovi odlučuju je li počinjen zločin i ko je odgovoran. I to na osnovu dokaza. Oni koji negiraju legalitet Haškog tribunala i MMKS moraju se podsjetiti da je Vijeće sigurnosti dalo mandat ovim institucijama i nikome drugome da provodi istrage i sankcionira one koji su počinili zločine. Tu ulogu imaju i domaći sudovi. Vi morate, svi moramo biti proaktivni u odbacivanju navoda onih koji pokušavaju da odbace presude međunarodnih i domaćih sudova s njihovim tzv. nalazima - naglasio je.

Pozvao je sve da se upravo u Srebrenici svi ujedine protiv mržnje, preuzmu na sebe odgovornost da se bore protiv onih koji negiraju genocid.

- U svemu ne smijemo zaboraviti na žrtve i njihove voljene, koji su razlog zašto smo ovdje. Vaša hrabrost, odgovornost je inspiracija svima nama - poručio je Ađijus.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.