UKC TUZLA

Kobna majoneza iz sendviča i donera

Niko nije životno ugrožen, a 36 osoba pregledano je u ambulantama

UKC Tuzla: Pristižu pacijenti iz četiri općine. Arhiv

Piše: A. J.

1.9.2019

Sve je više pacijenata koji pristižu u Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla zbog trovanja hranom u fast-fudu „Fresh“ u Srebreniku. Njihovo stanje je stabilno, ali ljekari smatraju da je uzrok trovanje majonezom koja se, navodno, proizvodila kod kuće. 

Isti simptomi

- Od 28. avgusta počeli su pristizati pacijenti iz četiri općine iz Tuzlanskog kantona, sa simptomima koji su upućivali na bakterijsko trovanje hranom. Hospitalizirali smo deset pacijenta, od čega petero djece. Konzumirali su različitu hranu, uključujući donere, sendviče. Najveći dio pacijenata rekao je da su uz te sendviče i donere konzumirali i majonezu - rekao je načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC-a Sead Ahmetašević.

Niko od pacijenata nije životno ugrožen, a 36 njih pregledano je u ambulantama.


Dobili terapiju

- Neki od njih prošli su kroz dnevne bolnice. Dobili su adekvatnu terapiju - istakao je Ahmetašević.

Glavni epidemiolog Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona Blaško Topalović rekao je da su oboljeli koji su primljeni u UKC zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja.

Bolje se osjećaju radnici „Natrona“

 U zeničku bolnicu prekjučer je primljeno osam radnika maglajske firme “Natron-Hayat” koji su se žalili na povraćanje i dijareju. 

- Pacijenti se osjećaju bolje i ni kod jednog nema znakova ozbiljnih komplikacija zbog trovanja hranom - kaže portparol KB-a Zenica Aida Buro.

I dok traje oporavak radnika, po nalogu tužioca ZDK policija provodi istragu u firmi „Natron-Hayat“, a obavljena je i sanitarna inspekcija, čiji se rezultati čekaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.