PROBLEMI

Umjesto u školi učenici nastavu pohađaju u objektu IZBiH

Ove godine upisano 9 prvačića, a u dva odjeljenja ukupno je 128 učenika

Djeca ispred Centra: Nastava prema planu i programu iz KS. Avaz

S. Smajlović

5.9.2019

Roditelji i učenici bošnjačke nacionalnosti u bh. entitetu Republika Srpska suočeni su s nastavkom negiranja bosanskog jezika te je zbog toga većina roditelja iz Konjević-Polja, Cerske, Nove Kasabe i drugih naselja svojoj djeci zabranila pohađanje nastave u Osnovnoj školi „Konjević-Polje“.

Dva odjeljenja

U ovaj problem uključila se i Vlada Kantona Sarajevo te je prije pet godina u Novoj Kasabi osnovala Edukativni centar za obrazovanje od prvog do devetog razreda.

Realizator ovog projekta je OŠ „Malta“ iz Sarajeva, a direktor Asmir Hasičić rekao nam je da nastavu u Centru u Novoj Kasabi ove godine pohađa 128 učenika, od prvog do devetog razreda.

Nastavu predaje 18 nastavnika, koji većinom putuju iz Sarajeva. Đaci nastavu, koja se odvija prema planu i programu u KS, pohađaju u objektu koji je ustupila Islamska zajednica u BiH.

Zbog malog broja učenika nastava se u dva odjeljenja od prvog do četvrtog razreda izvodi kombinirano.

- Vlada KS snosi sve troškove izvođenja nastave u Novoj Kasabi. Nastavnici i svi učenici imaju besplatan prijevoz kao i udžbenike za sve razrede - pojasnio nam je Hasičić.


Devet prvačića

Napominje da je u ovoj školskoj godini upisano devet prvačića, a sedam je učenika koji su po završetku petog razreda odlučili školovanje nastaviti u Edukativnom centru. Iz ovog centra minule je školske godine izašlo 18 maturanata.

Udar na identitet

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić upozorio je da je negiranje bosanskog jezika  najočitiji primjer onemogućavanja razvijanja vlastitog identiteta, kulture i tradicije Bošnjaka u tom entitetu.

- Slične perfidne aktivnosti provode se kroz nastavne predmete Likovna i Muzička kultura, Historija, Geografija i neke druge predmete – rekao je Salkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.