OTKRIVAMO

Ko je prevario Kuvajćane za desetine miliona KM, prijava otišla i SIPA-i

Generalni direktor „Panamere“ i njegovi saradnici, mimo znanja većinskog vlasnika, mijenjali Statut i dozvole o gradnji prebacili na firmu Mahmutovićeve supruge

"Panamera": Ko je vlasnik firme. Avaz

Piše: M. Aščić

5.11.2019

Elvedin Mahmutović, generalni direktor kompanije „Panamera“, i njegovi saradnici, među kojima je i Kuvajćanin Abdulah Almutairi, prijavljeni su Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela, između ostalog i za prevaru.

Primanje mita

Navodi se to u krivičnim prijavama koje su u posjedu „Avaza“, a podnesene su nedavno. Podnosilac ove prijave je Abdulah Mubarak iz Kuvajta, koji je suosnivač ove kompanije s većinskim vlasništvom od 51 posto.


Faksimil prijave SIPA-i. Avaz

Kad je u pitanju prijavljeni Mahmutović, podsjećamo, on je prije nekoliko mjeseci hapšen, a nedavno i optužen za primanje mita u iznosu od 60.000 KM u aferi „Tower“.

Uhapšen je s označenim novčanicama u poslovnom prostoru ove firme na Ilidži, zbog čega je proveo i mjesec u pritvoru. Uskoro ga očekuje početak suđenja.

No, Mubarak, Mahmutovićev doskorašnji saradnik, u prijavi, kako nam je potvrdio i njegov advokat Damir Alagić, navodi da je žrtva prevare i da je doslovno preko noći ostao bez svih dozvola za gradnju objekata na Ilidži, koje je Mahmutović sa svojim saradnicima prebacio na firmu „Smart agency“, koja je u vlasništvu njegove supruge.


Mahmutović: Optužen zbog primanja mita. Avaz

Alagić navodi da su samo na taj način izvršili prevaru veću od deset miliona KM, jer su sa „Panamere“, koja je dobila dozvolu da na Ilidži gradi objekte na prostoru od 42.000 kvadrata, sve dozvole prebacili za gradnju kompleksa „River Mall“.

Prevara je, navodi se, urađena izmjenom Statuta, za šta  većinski vlasnik Mubarak uopće nije znao, a sve sa ciljem da sebi pribave protupravnu imovinsku korist i održe nazakonitu sjednicu Skupštine.

Sada hotel

U prijavi je navedeno da Mahmutović i ekipa godinama varaju Kuvajćane, a da su sada, umjesto prodaje stanova, odlučili da od kompleksa „Panamere“ naprave hotelski smještaj.

No, oni su na taj način izvršili povrat PDV-a u iznosu od dva miliona KM iako je više nego jasno da hoteli nisu oslobođeni plaćanja poreza. I na taj način su svjesno oštetili državu BiH, što će utvrditi i SIPA.

Krili finansijsku dokumentaciju


U prijavi je navedeno da je Mubarak u više navrata tražio izvještaje o finansijskom poslovanju, ugovore o prodaji nekretnina, zapisnike sa svih održanih sjednica Skupštine.
Tek je naknadno utvrđeno da ova firma spada u visoko rizične subjekte i da je kapital firme sa 952.000 KM dospio na 479.000 maraka. Navedeno je da su dužni više od 14,1 milion KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.