REAKCIJE

"Washington Post" i "New York Times" o Makronu: Veći problem za Francusku nego Bosnu

Prenose da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao francuskog ambasadora na razgovor zbog tih izjava

Makron: Nazvao BiH tempiranom bombom. Agencije

Avaz.ba

8.11.2019

Svjetski mediji poput "Washington Posta" i "New York Timesa" prenijeli su vijest AP o “ogorčenju” u BiH nakon izjava predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o BiH kao “tempiranoj bombi”.

- Ako ste zabrinuti za ovu regiju, prvo pitanje nije Makedonija, niti Albanija, nego Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja otkucava tik pored Hrvatske i koja se suočava s problemom džihadista povratnika u BiH - izjavio je Makron za "Economist".

Prenose da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao francuskog ambasadora na razgovor zbog tih izjava.

U istoj informaciji je citirana i izjava portparola Islamske zajednice u BiH Muhameda Jusića, koji je Makronove komentare nazvao “skandaloznim” i rekao da francuski predsjednik “kleveće” Bosnu da bi opravdao sprečavanje zemalja Balkana sa “značajnom muslimanskom populacijom” da ispune svoje želje za članstvo u EU.

- Nekih 300 građana BiH, većinom žene i djeca, otišlo je na ratišta u Siriji i Iraku, a poređenja radi, nekih 1.900 Francuza je to uradilo. Ovih dana Francuska očekuje povratak 450 džihadista, ne vidim kako bi ovo mogao biti veći problem u Bosni nego u Francuskoj - naveo je Jusić.

Također navode da je BiH bila prva država u Evropi koja je uvela zatvorske kazne do deset godina za građane koji se bore na stranim ratištima ili regrutiraju druge za to, te da su oni koji su se vratili u državu dovedeni pred sud i, u većini slučajeva, dobili zatvorske kazne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.