MOSTAR

Čović: Herceg-Bosna je bila nužda i zahvala njenim utemeljiteljima

Politički i vojni vrh tzv. Herceg-Bosne je pred Haškim sudom osuđen na 111 godina zatvora

Piše: M.Sm.

18.11.2019

Mostar: Sa obilježavanja - Avaz
Mostar: Sa obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pred spomenik hrvatskim braniteljima na trgu Rondo te svečanom akademijom večeras je u Mostaru obilježena 28.godišnjica paradržavne tvorevine Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. 

Obilježavanju godišnjice tzv. HZHB, koju je prije 28 godina u Grudama proglasio Mate Boban, a koja je nepune dvije godine kasnije prerasla u Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu, prisustvovali su najviši zvaničnici HDZ-a BiH i HNS-a BiH.

- Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je nužda, odgovor politički svjesnog hrvatskog naroda na nemogućnost funkcioniranja bilo kojih institucija Bosne i Hercegovina u tom vremenu. Bio je to odgovor da bi se sačuvala Bosna i Hercegovina, ali svakako hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i možemo svjedočiti upravo tome da su institucije Herceg-Bosne bile u izvršnoj, zakonodavnoj i politIčkoj vlasti, pa ako hoćete i osnova za uspostavu BiH. Naravno, imate puno onih koji još nisu ostvarili svojoj ratne vizije, ciljeve pa koji na taj način imaju mogućnost da komentiraju Herceg- Bosnu - izjavio je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH upitan za komentar o tome da „Herceg-Bosna“ godinama nosi teret paradržave.

On je iskazao i zahvalu utemeljiteljima HZHB, „jer da njih nije nije bilo, ja sam siguran da nas danas, kao hrvatskog naroda, konstitutivnog ne bi bilo“. Kazao je i da se „28 godina nakon tog vremena mi moramo brinuti oko legitimnosti , iako to sve piše u Ustavu“.

- Sve ono što je urađeno u užasima rata, a domovinski rat je bio takav- užasan i sa mnogim žrtvama i mnogim zlodjelima, kojima se sudi na različitim razinama i svi oni koji su doživjeli bilo kakvu neugodu to moramo razumjeti, jer toga je bilo evidentno na svakom dijelu Bosne i Hercegovine, bez obzira koja struktura vlasti bila, a odgovor i onima koji su se danas pozabavili, da primarno progovore o 300 i više logora u svojim redovima, o desecima tisuća onih koji su ležali u tim logorima, na 1.000 onih koji su doživjeli tjelesna oštećenja, koji su ubijani, ritualno ubijani u tim prostorima, ali od toga nema velike koristi - rekao je Čović.

Na koncu, poručio je, trebamo se prisjećati tih dana, ali jednostavno okrenuti se budućnosti.

-To je moj poziv i SDA-u i svakom drugom. Pogledajmo na budućnost, a povjesničari neka se bave povješću, analitikom što se to uradilo, je li se moglo puno bolje uraditi, ali u vremenu od 1991 – 92. godine, kad su mnogi govorili da to nije vrijeme njihovog ratovanja, hrvatski narod je morao naći način kako se zaštititi na ovim prostorima od užasa agresije. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je organizirana isti dan kad smo imali stradanja u Vukovaru i Škabrnji –naveo je on.

Politički i vojni vrh tzv. Herceg-Bosne je pred Haškim sudom osuđen na 111 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.