NOVO SARAJEVO

Počinje gradnja kružnog toka na raskrsnici ulica Hamdije Čemerlića i Put života

Ostatak problema bit će riješen nakon gradnje i drugog kružnog toka ispred Fabrike duhana Sarajevo, naveo je Koldžo

Koldžo: Gradnja igrališta. Arhiv

Fena

15.12.2019

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je da su u 2019. godini realizirani svi započeti projekti, njih skoro stotinu, koji su planirani budžetom i Strategijom razvoja te općine.

Među najvažnijim kapitalnim projektima završenim u 2019. godini izdvojio je rekonstrukciju i otvorenje objekta "Dječija kuća", vrijednog više od dva miliona KM,  koji je namijenjen djeci do 14 godina i već radi punim kapacitetom.

Istaknuo je i da je nedavno otvorena novoizgrađena Mjesna zajednica i ambulanta Hrasno Brdo, čime je riješen dugogodišnji problem neadekvatnog prostora ove mjesne zajednice te je omogućena kvalitetna primarna zdravstvena zaštita stanovnika tog naselja.

Kazao je da je ostalo još da Dom zdravlja Kantona Sarajevo uspostavi tim porodične medicine kako bi se objekt stavio u funkciju. Ta javna ustanova zadužena je i za nabavku specijalističke opreme za laboratorij i stomatološku ordinaciju, što bi uskoro trebalo biti riješeno.

U narednoj godini u planu je i gradnja kaskadnog dječijeg igrališta na području MZ Hrasno Brdo.

Kao jedan od značajnijih kapitalnih projekata, Koldžo je najavio gradnju kružnog toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića - Put života, koja uskoro treba početi. Dodao je da su tri godine kontinuirano radili na pribavljanju neophodne dokumentacije i osiguravanju potrebnih sredstava, čime su konačno stečeni uvjeti za gradnju.

Naglasio je da je Općina inicirala gradnju ovog kružnog toka s obzirom na to da se radi o jednoj od najfrekventnijih raskrsnica na području općine, ali i Kantona Sarajevo. U realizaciji ovog projekta Općina Novo Sarajevo učestvuje sa 400.000 KM, a Direkcija za puteve KS sa 800.000 KM.

Koldžo je istaknuo da su se u protekle tri godine rješavala imovinska i pitanja planske dokumentacije te da su pribavljene saglasnosti javnih komunalnih preduzeća. Dodao je da je potpisan ugovor s izvođačem radova te da očekuje da će radovi započeti u narednom periodu i biti završeni u predviđenom roku.

- Očekujem da će taj kružni tok riješiti bar 60 posto svih saobraćajnih problema na tom prostoru. Ostatak problema bit će riješen nakon gradnje i drugog kružnog toka ispred Fabrike duhana Sarajevo, čije je projektiranje trenutno u toku - objasnio je Koldžo za Fenu.

Govoreći o saradnji s kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, Koldžo je istaknuo da su imali brojne probleme prilikom realizacije općinskih projekata s "Vodovodom i kanalizacijom".

- Skoro 750.000 KM prebacili smo prije nekoliko godina na račun ViK-a za realizaciju sedam projekata. Završena je rekonstrukcija vodovodne mreže u ulicama Derviša Numića, Olovska, a u ulici Zahira Panjete izgrađena je vodovodna mreža, dok je u Olovskoj izvršeno priključenje na kanalizacionu mrežu. Još nije izvršena rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Kupreška i gradnja priključaka na kanalizacionu mrežu u ulicama Isaka Samokovlije, Ruđera Boškovića i Velešići - naglasio je Koldžo i dodao da je saradnja s ovim komunalnim preduzećem poboljšana dolaskom novog menadžmenta.

Za 2020. najavio je realizaciju velikog broja projekata, a prvenstveno završetak kapitalnih projekata započetih ranijih godina. Jedan od projekata je i gradnja kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića, za šta su pribavljene sve potrebne saglasnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.