TUZLA

Premijer Tulumović potpisao sporazum sa sindikatima

Predviđeno je da osnovica za prva tri mjeseca 2020. godine bude nepromijenjena i da iznosi 404 KM

Potpisivanje sporazuma. E. Skokić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

20.12.2019

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović sa predstavnicima sindikata zaposlenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja TK i državnih službenika i namještenika u organima državne službe potpisao je sporazume kojima se utvrđuju osnovice za obračun plaće za period januar - mart 2020. godine, osnovice za obračun plaće za period april - decembar 2020. godine, naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) te naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres).

Sporazumom koji tretira službenike i namještenike zaposlene kod korisnika budžeta Tuzlanskog kantona, predviđeno je da osnovica za prva tri mjeseca 2020. godine bude nepromijenjena i da iznosi 404 KM te će i visina plaća za ovaj period biti u visini plaće isplaćene za decembar 2019. godine. 

Istovremeno je predviđeno da se od 1. aprila 2020. godine i nadalje koeficijenti za obračun plaća službenika i namještenika zaposlenih kod korisnika budžeta Tuzlanskog kantona usklade s koeficijentima utvrđenim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, što je i zakonska obaveza koju Tuzlanski kanton još nije ispunio. U tom periodu sporazumno je dogovoreno da osnovica za obračun plaće iznosi 290 KM, ali će se obračun plaća vršiti s novim koeficijentima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.