SARAJEVO

Ministri će morati prisustvovati sjednicama, posebno tačkama dnevnog reda iz svog resora

Bošković i Zaimović: Predstavili planove za naredni period. S. Muhić

Piše: S. M. / Avaz.ba

23.12.2019

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Mirsad Zaimović i njegov zamjenik Mladen Bošković organizirali su danas druženje s novinarima. Zaimović i Bošković sumirali su rezultate rada za ovu godinu te predstavili planove za naredni period.  

- U 2019. godini održano je 17 sjednica, razmatrano je i usvojeno 57 zakona, kao i budžet Federacije za 2020. godinu. Posebno ističem tematsku sjednicu o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Iz te je sjednice proistekao niz značajnih zaključaka, na kojima, prema našim informacijama, izvršna vlast intenzivno radi - kazao je Zaimović.

Predsjedavajući je najavio da će ovo tijelo, poslije dugo vremena, imati i program rada, koji će biti dostupan i javnosti.

- Već u januaru planiramo održati čak tri sjednice, od kojih će dvije biti tematske. Tako ćemo 14. januara održati tematsku sjednicu o energetici, a 28. o zdravstvu, dok će 29. januara biti održana redovna sjednica – kazao je Zaimović.

Kazao je da će Parlament uskoro riješiti i problem smještaja, jer će iz zgrade iseliti Gradsko vijeće i Gradska uprava Sarajeva. U budžetu su planirana dva miliona KM za rekonstrukciju. Zgrada će biti prilagođena za potrebe Parlamenta, zastupnika, novinara...

Zaimović je kazao da će u narednom periodu mnogo više pažnje biti posvećeno tome da ministri ili predstavnici ministarstava budu prisutni na sjednicama, posebno na tačkama iz njihovih resora. S tim u vezi, kako bi se još više postigla ozbiljnost u radu, najavio je izmjene Poslovnika, a koje će se odnositi i na pitanje prisustvovanja sjednicama.

Što se tiče formiranja Federalne vlade, Zaimović je izrazio nadu da će uskoro doći do toga, te da će rukovodstvo Predstavničkog doma biti popunjeno, s obzirom na to da je mjesto zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda još upražnjeno.

- Kandidati za tu poziciju su Mile Atlagić te Mira Grgić iz SDP-a. Ne bi bilo neobično da to bude neko iz opozicije, ali je realnije da to bude neko iz parlamentarne većine – istaknuo je Zaimović.

Bošković je, s druge strane, dodao da „nema izbora, da se rukovodstvo neće upotpuniti“. Istakao je da će to biti u skladu s Ustavom FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.