AKTUELNO

Vlada Srbije kao jednokratnu pomoć donirala RS 48,8 miliona KM

Danas je utvrđen Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi gradnje autoputa i plinovoda na dionicama Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača

Vlada RS. Fena

Fena

26.12.2019

Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas donatorska sredstva Vlade Republike Srbije u iznosu od 25 miliona eura (48.895.750 KM), koja su odobrena tom bh. entitetu kao jednokratna pomoć srbijanske izvršne vlasti.

Navedena donatorska sredstva, kako se tvrdi, ne ulaze u entitetski budžet. 

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada danas je po hitnom postupku utvrdila Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi gradnje autoputa i plinovoda na dionicama Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača. 

Razlozi za donošenje ovog zakona su realizacija projekta gradnje autoputa i plinovoda na relaciji Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača, čime bi se riješila saobraćajna povezanost RS sa zemljama u okruženju, kao i plinofikacija dijela RS, a stvorili bi se predubjeti za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak RS, saopćeno je iz entitetske vlade. 

Zakonom se uređuje poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi gradnje navedenog autoputa i plinovoda, kao projekata od posebnog značaja za RS, finansiranje izvođenja geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije i provođenje posebnog postupka eksproprijacije, kao i druga pitanja od značaja za gradnju ovog autoputa i plinovoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.