ŠOKANTNO

Zaklano 20.436 pilića zaraženih salmonelom

Preventivno djelujemo da se proizvodi poput ovih zaraženih brojlera ne nađu na tržištu, rekao Halilović <195> Zaraženi brojleri nisu se našli na tržištu kvalitetnog sistema KUIP-a

Na tri sarajevske farme otkriveni zaraženi brojleri. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

28.12.2019

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) u posljednja četiri mjeseca u Kantonu Sarajevo naredili su sanitarno klanje 20.436 brojlera s tri farme. Razlog je to što su brojleri bili zaraženi salmonelom. Kako je saopćeno iz Uprave, inspektori su kontrolirali živu perad na 29 farmi, od čega su 22 farme tovne peradi i sedam farmi koka nesilica. 

Gotovi proizvodi

Direktor KUIP-a Fahir Halilović potvrdio je za „Avaz“ da su veterinarski inspektori konstantno na terenu, a primarni je cilj zaštita i poboljšanje zdravlja građana u KS.

- Kada su u pitanju proizvodi, meso i mesne prerađevine naša primarna uloga je da preventivno djelujemo. Tako se provodi svakodnevni veterinarsko-zdravstveni pregledi kako u klaonicama tako i u postrojenjima za preradu mesa i u skladištima za prometovanje gotovih proizvoda. Preventivno djelujemo da se proizvodi poput ovih zaraženih brojlera ne nađu na tržištu – kazao je Halilović.

Inspektori su, prema njegovim riječima, u nekoliko navrata, ali ne u većem obimu, otkrivali slučajeve prometovanja neispravnog mesa, pa je zbog toga pojedincima zabranjeno obavljanje djelatnosti.

Zaraženi brojleri nisu se našli na tržištu, i to zahvaljujući samo kvalitetnom sistemu po kojem radi KUIP, a u koji je uvezan i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Kako nam je kazao dekan Nihad Fejzić, inspektori KUIP-a dostave nalaze fakultetu, koji ima certificirani laboratorij.

Halilović: Cilj je zaštita zdravlja građana. Avaz

Lanac prehrane

- Sistem koji postoji u Kantonu Sarajevu po kojem radi Veterinarska inspekcija sigurno je najbolji u BiH i na nivou je evropskih država. Ne znam kakva je situacija u ostalim dijelovima države, jer mi nalaze radimo samo za KUIP – rekao je Fejzić, dodajući da je glavni cilj da se spriječi da zaraženi mesni proizvodi uđu i lanac prehrane.


Fejzić: Najbolji sistem u BiH. Avaz

Pooštrene mjere u tri farme

- Radi sprečavanja rizika po javno zdravstvo, na tri sporne farme provedene su pooštrene biosigurnosne mjere, dezinfekcija prostora i opreme na farmama, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke te ostale propisane mjere. Inspektori su uzeli 165 uzoraka mesa peradi i mesnih proizvoda od peradi, kao i 36 uzoraka konzumnih jaja u proizvodnji i prometu na području Kantona, u kojima nije potvrđeno prisustvo salmonele – rekli su iz KUIP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.