ALARMANTNO

Ruski “Gazprom” dostavio aneks ugovora: BiH ima plina još 6 mjeseci!

Apsurdna situacija, nemamo višegodišnji ugovor o isporuci, a imamo o transportu sa Mađarima

"Gazprom": Niko ne zna tačan razlog. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

10.1.2020

Ugovor o isporuci plina s firmom “Gazprom” državne kompanije “Energoinvest” i “BH-Gas” produžile su samo do 30. juna ove godine, saznaje “Avaz”.

To znači da naša država ima osiguran ovaj energent još samo pola godine.


Preko Ukrajine

Ranije je Bosna i Hercegovina uvijek potpisivala jednogodišnje anekse ugovora. No, ruski “Gazprom” dostavio je ovog puta aneks na šest mjeseci, što je presedan u pregovorima o saradnji s Rusijom.

Ova informacija potvrđena nam je i u Vladi Federacije. Iako će ugovor isteći u vrijeme ljetne sezone, to, ipak, može predstavljati potencijalnu prijetnju za redovno snabdijevanje plinom bez obzira na redovno plaćanje faktura.


Hoće li doći do problema u snadbijevanju. Arhiv

Do sada je tranzitna ruta isporuke plina išla preko Ukrajina, a zatim preko Mađarske u BiH. Nedavno je Rusija s Turskom postigla dogovor prema kojem će isporuka plina ići plinovodom “Turski tok”.

No, naša država ima zakupljen transport plina preko Mađarske do 2023. godine, i to aneksom koji je 2015. potpisala bivša Uprava “BH-Gasa”.

Ovaj nesklad između potpisivanja ugovora na šest mjeseci i zakupa transporta plina preko Mađarske do 2023. godine može, realno, stvoriti određene probleme.


Pet godina

Pogotovo zato što ni Vlada FBiH ne zna zašto je Rusija poslala aneks ugovora na pola godine, jer je ranije postigla sporazum o snabdijevanju plinom preko Ukrajine na pet godina.

Saznajemo da Uprava “BH-Gasa” intenzivno pregovora sa Mađarima kako bi se ispunio ugovor o transportu. U suprotnom, država bi plaćala transport plina za period za koji nije ni ugovorila isporuku s Rusima.

Milionski gubici

Ranije su iz Vlade upozoravali da je ugovor sa Mađarima, koji je potpisan do 2023. godine, štetan po državnu firmu i Federaciju. No, u ovom momentu, raskid ugovora bez dogovora sa Mađarima značio bi milionske gubitke po FBiH.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.