FEDERALNI PARLAMENT

Pirić pitala je li obaveza BiH da zatvara rudnike, Kopač tvrdi da će termoelektrane praviti gubitke

Nigdje se više u Evropi ne grade termoelektrane, rekao Kopač

Federalni parlament: U toku rasprava. S. Muhić

Piše: S. M. / Avaz.ba

14.1.2020

Nakon izlaganja resornog ministra Nermina Džindića, direktora Energetske zajednice Janeza Kopača i drugih uvodničara, u toku je rasprava u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta na tematskoj sjednici o energetici, odnosno ispunjenju obaveza prema Energetskoj zajednici.

Zastupnik DF-a Fahrudin Šarić kazao je da je, bez obzira na sve ono o čemu je govorio Kopač, treba shvatiti realnost u kojoj se nalazimo vezano za energetski sektor.

- Hajde da zamislimo da se ugase blokovi u Tuzli i Kaknju, hoćemo ekološki da živimo. Pa da se oni ugase, deset puta bi bila gora situacija sa zagađenjem zraka u Sarajevu. Šta ćemo s automobilima, koji su ogromni zagađivači? Najveći uzročnici bolesti su olovo, plinovi iz automobila. Kada sagledamo, realno, s ekonomskog, ekološkog stanovišta, ne možemo za kratki period napraviti BiH ekološkom državom. Prvo treba podići standard življenja, a to je gradnja zamjenskih blokova umjesto termoblokova. Time ćemo pet puta poboljšati stanje u ekologiji – rekao je Šarić.

Zastupnici Naše stranke najviše su problematizirali zagađenje zraka koje, prema njihovim riječima, proizvode termoelektrane, odnosno loženje uglja.

Elzina Pirić iz PDA kazala je da ona nije predstavnik “obnovljive energije za budućnost”.

- Jesam za Evropsku uniju. Goste iz EU bih pitala jesu li spremni na migracioni tok od 12.000 rudara. Jedan od osnovnih resursa s kojima raspolažemo su ugalj i voda. A ako izgradimo hidroelektrane, ugrožavamo vodu, zbog koje se danas vode ratovi u svijetu. Toliko na ovoj sjednici slušamo o plinu, njegovim prednostima. Imamo pripadnike plinskog lobija koji žele dovesti BiH u energetsku ovisnost. Sarajevo se grije na plin pa imamo smog. Pričamo o gašenju termoenergetskih blokova. Gosti nisu rekli smijemo li mi graditi zamjenske blokove, moramo li do 2050. zatvoriti sve rudnike – pitala je Pirić i tražila konkretan odgovor na pitanje dozvoljava li EU gradnju Bloka 7.

Kopač je kazao da se trenutno samo grade jedna termoelektrana u Poljskoj, jedna u Srbiji i u Tuzli.

- Nigdje više u Evropi se ne grade termoelektrane. Što se tiče Bloka 7, donijeli ste odluku, on će se izgraditi, ali jednog trenutka imat ćete glavobolju - rekao je on i dodao da termoelektrane danas prave gubitak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.