BANJA LUKA

Poslanici sutra o ukidanju "bijelog hljeba" funkcionerima u RS

Nakon prošlog mandata, 37 poslanika, delegata i ministara koristilo privilegiju

Sjednica NSRS. Fena

Fena

24.2.2020

Deveta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi biti nastavljena sutra u Banjoj Luci razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o štrajku.

Među preostalim tačkama ovog zasjedanja su nacrti zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, koje je predložio poslanik Milan Petković.

Ukoliko budu usvojeni predloženi zakoni, u tom bh. entitetu bit će ukinut takozvani bijeli hljeb izabranim i postavljenim fukcionerima. Na osnovu tog prava, oni su, nakon isteka mandata, šest mjeseci imali pravo na plaću i plaćene poreze i doprinose. 

Sjednica NSRS. Avaz

Petković je ranije rekao da je nakon prošlog mandata, 37 poslanika, delegata u Vijeću naroda i ministara u Vladi RS koristilo tu privilegiju, što je koštalo oko 600.000 KM budžetskih sredstava, odnosno i više s porezima i doprinosima.

U nastavku sjednice poslanici bi se trebali izjasniti o prijedlozima strategija razvoja elektronske uprave te unapređenja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina i borbe protiv cyber kriminaliteta u RS do 2024.

Tokom prvog dijela devete redovne sjednice koja je prekinuta prošle sedmice usvojeno je pet zakona, među kojima o Gradu Istočno Sarajevo, izmjene Izbornog zakona RS, te o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i plinovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača – po hitnom postupku.


Posebna sjednica

Očekuje se i zakazivanje posebne sjednice, jer je Kabinet predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića danas zaprimio zahtjev člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, koji traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.