OTKRIVAMO

Pomoć Vlade FBiH samo za one koji dokažu pad prihoda kompanija iznad 20 posto

Radnici na Zapadu koji ostaju bez posla dobijaju po 90 posto svoje plaće, a u 75 posto te plate finansira država, kaže Šatorović

Vlada FBiH usvojila je set “Korona mjera”. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

3.4.2020

Vlada FBiH spremna je usvojiti set “Korona mjera” koje bi trebale pomoći bh. privrednicima i radnicima. Međutim u javnosti se proteklih nekoliko dana podigla prava bura u vezi s kriterijima koje kompanije moraju ispunjavati da bi dobile pomoć Vlade FBiH.

Prije svega kompanije moraju dokazati da u martu mjesecu su zabilježili pad prihoda od 20 do 25 posto. Kad je riječ o radnicima, a kako je pojašnjeno Vlada FBiH je sad spremna da plati doprinose i poreze samo za minimalne plaće, dakle za plate na nivou od 411 KM plus topli obrok od 200 KM. Za veće plaće doprinose i poreze trebale bi i dalje platiti kompanije koje jedva preživljavaju u okvirima ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.


Jedino u BiH

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović. Avaz

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović za “Avaz” kazao je da su za Sindikat ovakve mjere Vlade FBiH apsolutno neprihvatljive, te da niti jedna država u Svijetu nije posegnula za ovakvim mjerama osim Sjeverne Makedonije.

- Radnici na Zapadu koji ostaju bez posla dobijaju po 90 posto svoje plaće, a u 75 posto te plate finansira država. Da li će neka od predloženih mjera Vlade FBiH vratiti ovih 10.000 radnika na posao. Odgovorno tvrdim da ne. Ove mjere ponovo mi koji imamo plate od 900 ili 1.000 KM davati stotinjak maraka da bi pomogli tajkune koji vozaju auta od pola miliona maraka. Ovdje se trebalo pomoći sa uplatama doprinosa i poreza za sve radnike, a ne ovako – naglasio je Šatorović.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Sanela Prašović-Gadžo za “Avaz” kazala je da prema njezinim informacijama Vlada FBiH je odustala od “Korona zakona”.

Loš zakon

Sanela Prašović-Gadžo: Loš zakon. Avaz

- Ukoliko si ipak odluče da idu sa ovim mjerema moram reći da je zakon loš i da je loš za sve. Ne može se tražiti da privrednici uplaćuju doprinose i da se naknadno vrši povrat i to je predviđeno samo za kompanije koje imaju pad prihoda iznad 20 posto – kazala je Prašović-Gadžo.


Član 4. zakona koji je predložila Vlada FBiH: Dokazati pad prihoda. Print Screen

Dodala je da su ovo sve polovične odluke, a da bi BiH trebala uzeti primjer Hrvatsku gdje je država preuzela plaćanje doprinosa i poreza na sve isplaćene plaće.

- Ovo su skandalozne mjere, nadam se da će Vlada FBiH u ovo uključiti Parlament kako bi mi ovo mogli korigirati. Ima i dio koji govori o uzimanju novca od službenika, nikad neću prihvatiti da se uzima novac od ljekara, policajaca. Ne radi se ovo ovako ne može se ići preko leđa građana koji su i ovako ugroženi – poručila je Prašović-Gadžo.  

Smailbegović: Spremaju se tužbe protiv Vlade FBiH

Smailbegović: Ima i pozitivnih i loših stvari. Avaz

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za “Avaz” kazao je da se još uvijek ne zna koji će nivo plata pokriti Vlada FBiH sa porezima i doprinosima.

- Postoji nekoliko dobrih ali i loših stvari u ovim mjerama. Prva verzija je bila da će Vlada FBiH pokrivati troškove doprinosa na sve isplaćene place, međutim došlo je do promjene i sad se već govori o plaćanju doprinosa na minimalne place i to nije dobro – pojasnio je Smailbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.